Ajam Bali van Jan Plasmans

Gemarineerde kip uit Bali
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1200 gram kip
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 uien
  • 1 eetlepels gemberwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 4 kemiri noten
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepels bruine basterdsuiker

Instructies

  • Maak de stukken kip droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin de stukken kip aan alle kanten goudbruin.
  • Wrijf intussen ui, knoflook, gemberwortel,sambal, kemerienoten en sojasaus tot een vrij dunne pasta.
  • Uiteraard kunt u hiervoor ook de elektrische keukenmachine gebruiken (pureer a machine).
  • Neem de gebakken stukken kip uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en fruit hierin onder voortdurend omscheppen de pasta.
  • Voeg daarna de suiker, het citroensap, een beetje zout en de dunne kokosmelk toe.
  • Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Leg de stukken kip in de saus en laat ze in 20 tot 25 minuten boven een matig afgestelde warmtebron zachtjes gaar worden.
  • Keer de stukken regelmatig om en schep af en toe wat saus over de stukken.
  • Het is de bedoeling dat door het indampen slechts de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid saus overblijft.
  • Doe alles op een voorverwarmde schaal en strooi er eventueel enkele eetlepels gefruite uitjes over.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met rijst en een groentegerecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Indonesië