Ajam Bali van Jan Plasmans
Gemarineerde kip uit Bali
Ingrediënten
- 1200 gram kip
- 4 dl kokosmelk
- 1 uien
- 1 eetlepels gemberwortel
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels sambal oelek
- 4 kemiri noten
- 3 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepels bruine basterdsuiker
Instructies
- Maak de stukken kip droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout.
- Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin de stukken kip aan alle kanten goudbruin.
- Wrijf intussen ui, knoflook, gemberwortel,sambal, kemerienoten en sojasaus tot een vrij dunne pasta.
- Uiteraard kunt u hiervoor ook de elektrische keukenmachine gebruiken (pureer a machine).
- Neem de gebakken stukken kip uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
- Verhit in een wok 1 eetlepel olie en fruit hierin onder voortdurend omscheppen de pasta.
- Voeg daarna de suiker, het citroensap, een beetje zout en de dunne kokosmelk toe.
- Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
- Leg de stukken kip in de saus en laat ze in 20 tot 25 minuten boven een matig afgestelde warmtebron zachtjes gaar worden.
- Keer de stukken regelmatig om en schep af en toe wat saus over de stukken.
- Het is de bedoeling dat door het indampen slechts de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid saus overblijft.
- Doe alles op een voorverwarmde schaal en strooi er eventueel enkele eetlepels gefruite uitjes over.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met rijst en een groentegerecht.