Amandel Crème Brûlée met Amandelijs en Amandelstengel

Een verfijnd dessert van amandel crème brûlée, vergezeld van zelfgemaakt amandelijs en een knapperige amandelstengel.
Porties: 4
(inclusief afkoelen en invriezen) 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Crème Brûlée:

  • 0,5 liter melk
  • 0,5 liter room
  • 200 gram eigeel gepasteuriseerd
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram amandelspijs
  • 0,5 dl amandelmelk
  • 0,5 dl amaretto
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram rietsuiker

Amandelijs:

  • 0,5 liter melk
  • 0,5 dl amandelmelk
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 gram amandelpasta
  • 150 gram eigeel gepasteuriseerd
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 dl room
  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram Mycryo

Amandelschuim:

  • 100 gram eiwit gepasteuriseerd
  • 70 gram suiker
  • 50 gram amandelpoeder

Amandelstengel:

  • 50 gram amandelpoeder
  • 50 gram florentinemix
  • 25 gram eiwit gepasteuriseerd
  • 8 bladerdeegvellen

Amaretto Karamelsaus:

  • 150 gram suiker
  • 1 dl room
  • 1 dl amaretto
  • 75 gram boter

Afwerking:

  • 2 bosjes atsinacress
  • 100 gram rietsuiker voor afbranden

Instructies

Crème Brûlée:

  • Meng melk, room, basterdsuiker, amandelmelk en amaretto in een blender en verwarm tot het kookpunt.
  • Meng een deel van dit mengsel met de eidooiers en voeg het terug aan de blender.
  • Verwarm tot 80°C.
  • Snijd de amandelspijs in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
  • Rooster het amandelschaafsel in een oven op 180°C gedurende 10 minuten.
  • Meng het door het crème brûlée mengsel.
  • Giet de crème in ramekins en bak in een oven op 90°C gedurende 35 minuten.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Amandelschuim:

  • Klop het eiwit en suiker tot 40°C boven een bain-marie.
  • Klop koud en taai onder de machine.
  • Voeg amandelpoeder toe en spuit cirkels op een bakmat.
  • Bak in een oven op 90°C gedurende 60 minuten.

Amandelijs:

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Doe melk, amandelmelk, amandelspijs, amandelpasta, eidooiers, suiker en vanillemerg in een blender.
  • Verwarm tot 80°C.
  • Voeg room toe, laat afkoelen en draai in een ijsmachine.
  • Vul de vormen, vries in, en bedek de bevroren ijsjes met gesmolten chocolade en Mycryo.
  • Vries opnieuw in.

Amandelstengel:

  • Meng amandelpoeder met eiwit en florentinemix.
  • Bestrijk bladerdeeg dun met amandelmassa en snijd repen van 5 cm breed.
  • Bak in een oven op 190°C gedurende 15 minuten en laat afkoelen.

Amaretto Karamelsaus:

  • Karameliseer suiker op laag vuur.
  • Breng room en amaretto aan de kook en blus de karamel ermee af.
  • Roer boter erdoor en laat afkoelen.

Afwerking:

  • Bestrooi de crème brûlée met rietsuiker en brand deze af voor een krokant laagje.
  • Plaats de crème brûlée op borden en trek amaretto-karamelstrepen erlangs.
  • Zet twee amandelijsjes op de karamel en leg de amandelstengel erop.
  • Garneer met atsinacress.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Amaretto likeur.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 8 g | Vet: 45 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 35 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht - Dessert / Noten
Land van herkomst Internationaal
Feestdagen etc Kerst