Amandel Kersen Kruimeltaart: Hollands Gebak met Amandelmeel
Oostenrijk heeft z'n strudel, maar wij hebben deze fantastische Amandel Kersen Kruimeltaart! Dit is Hollands gebak op zijn best: een knapperige bodem, de hartige ondertoon van amandelmeel, een royale laag sappige kersenvulling, en natuurlijk die onweerstaanbare kruimellaag. Het is zo makkelijk om te maken met glutenvrij deeg, dat je het elke week wel zou willen bakken. Dit is het ultieme Dessert voor bij de koffie, vergezeld van een diepe, robuuste smaak. Daar krijg je geen genoeg van!
Ingrediënten
- 1 rol glutenvrij quiche- en taartdeeg
- 60 gram amandelmeel
- 2 blikken kersen vlaaivulling
- Voor het kruimeldeeg:
- 100 gram roomboter in kleine blokjes
- 100 gram suiker
- 150 gram amandelmeel
- 1 theelepel zout
Instructies
Deeg voorbereiden en vullen
- Verwarm de oven voor op 190C (boven- en onderwarmte).
- Bereid het glutenvrij deeg volgens de instructies op de verpakking, rol het uit en plaats het in de taartvorm.
- Versterk de randen met het overhangende deeg.
- Prik het deeg meerdere keren in met een vork.
- Verspreid de 60 gram amandelmeel over de bodem van het deeg.
- Dit absorbeert vocht en versterkt de amandelsmaak.
Kruimeldeeg maken
- Maak het kruimeldeeg.
- Meng de roomboter (in blokjes), suiker, amandelmeel en het zout in een kom.
- Wrijf de ingrediënten wrijvend tussen de vingers tot je een mooie kruimelige structuur hebt.
- Als de boter te zacht wordt, zet de kom dan even in de koelkast.
- Schep de kersen vlaaivulling over de bodem van de taart.
- Verdeel hier het kruimeldeeg overheen.
Bakken en serveren
- Bak de Amandel Kersen Kruimeltaart onderin de oven gedurende 35 tot 40 minuten, tot de kruimels mooi bruin en gaar zijn.
- Laat de taart even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Notities / Tips / Wijnadvies
- Serveersuggestie Serveer de Amandel Kersen Kruimeltaart warm uit de oven met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs. Wijnadvies Bij de zoetheid van de kersenvulling, de rijke smaak van het amandelmeel en het boterachtige kruimeldeeg, heb je een wijn nodig die net zo intens is. Een zoete dessertwijn is perfect. Een rode Port is een fantastische en stoere keuze; de robuuste, rijke smaak van rood fruit in de Port is de perfecte aanvulling op de kersen. Als alternatief gaat een zoete Riesling ook goed, maar de Port is de ultieme warme, zoete match voor dit Hollandse Gebak.
Voedingswaarden
Calories: 480 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 6 g | Vet: 30 g | Zout: 0.6 g | Sugar: 35 g