Amandelgevulde Speculaas
Ingrediënten
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 150 g koude ongezouten plantaardige boter
- 2 eetlepels melk plantaardige melk voor lactosevrij
- 2 eieren
- 300 g amandelspijs
- 55 g garneeramandelen
- Bloem om te bestuiven
Instructies
- Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden, en een mespunt zout in een kom.
- Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng het met het meelmengsel tot een kruimelig deeg.
- Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
- Klop de eieren los met 1 eetlepel water in een kom.
- Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van het losgeklopte ei erdoor tot een smeuïge massa.
- Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestrooi het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot twee lappen van ongeveer 15 x 30 cm.
- Leg één lap deeg op de bakplaat en verdeel de amandelspijs erover, laat een randje vrij.
- Bedek met de tweede lap deeg en druk de randen goed aan.
- Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei.
- Druk de halve amandelen in het deeg ter decoratie.
- Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de speculaas afkoelen op de bakplaat voordat je hem serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een glas Moscatel de Valencia, met zijn rijke smaak en hints van gedroogd fruit, past perfect bij de zoete en kruidige tonen van deze amandelgevulde speculaas.Voedingswaarden
Calories: 764 kcal | koolhydraten: 99 g | Protein: 15 g | Vet: 35 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 60 g