Amandelgevulde Speculaas

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 150 g koude ongezouten plantaardige boter
  • 2 eetlepels melk plantaardige melk voor lactosevrij
  • 2 eieren
  • 300 g amandelspijs
  • 55 g garneeramandelen
  • Bloem om te bestuiven

Instructies

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden, en een mespunt zout in een kom.
  • Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng het met het meelmengsel tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Klop de eieren los met 1 eetlepel water in een kom.
  • Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van het losgeklopte ei erdoor tot een smeuïge massa.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrooi het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot twee lappen van ongeveer 15 x 30 cm.
  • Leg één lap deeg op de bakplaat en verdeel de amandelspijs erover, laat een randje vrij.
  • Bedek met de tweede lap deeg en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Druk de halve amandelen in het deeg ter decoratie.
  • Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de speculaas afkoelen op de bakplaat voordat je hem serveert.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een glas Moscatel de Valencia, met zijn rijke smaak en hints van gedroogd fruit, past perfect bij de zoete en kruidige tonen van deze amandelgevulde speculaas.

Voedingswaarden

Calories: 764 kcal | koolhydraten: 99 g | Protein: 15 g | Vet: 35 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 60 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Sinterklaas