Recept afdrukken
No ratings yet

Mexicaanse Kerstbroodjes

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Mexico
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor de broodjes:

  • 450 gr bloem
  • 20 gr suiker
  • 15 gr verse gist of gedroogde gist
  • 250 ml lauw water
  • Mespuntje zout

Voor de vulling:

  • 400 gr sardientjes in olie
  • 5 chorizo's
  • 1 ui
  • 1 blik serrano-chili's
  • 1 bosje oregano

Extra:

  • Serrano-pepers verkrijgbaar in blik
  • Boter voor het invetten van het bakblik

Instructies

Het bereiden van het deeg:

  • Los de gist op in lauw water in een mengkom.
  • Voeg bloem, zout en suiker toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats twee uur rijzen, totdat het verdubbeld is.
  • Bestrooi een werkblad met bloem, leg het deeg erop en maak er een rol van.
  • Verdeel de rol met een scherp mes in 10 plakken.
  • Vorm 10 bolletjes en maak boven in elk bolletje met een mes 3 evenwijdige inkepingen.
  • Leg de bolletjes op een met boter ingesmeerd bakblik, dek ze af met plasticfolie en laat ze nog een half uur rijzen.

Het bakken van de broodjes:

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Plaats een hittebestendige schaal met water onder in de oven om stoom te produceren.
  • Bak de broodjes 12 minuten.
  • Bestrijk ze direct nadat ze uit de oven zijn gehaald met een vochtig kwastje voor een mooie glans.

Het bereiden van de vulling:

  • Ontdoe de chorizo's van het vel en bak ze op een laag vuur tot ze gaar zijn zonder bruin te worden.
  • Laat de sardientjes uitlekken en verwijder graten, vinnen en staartjes.
  • Meng de sardientjes met de afgekoelde chorizo.
  • Snijd reepjes van de pepers, snipper de ui en hak de oregano fijn.
  • Roer alles door elkaar.

Het vullen van de broodjes:

  • Snijd de broodjes doormidden, hol de helften uit en vul ze met het sardine-chorizo mengsel.
  • Wikkel de broodjes in een doek en laat ze een nacht in de koelkast staan zodat de smaken
  • zich kunnen mengen.

Het afbakken:

  • Verwarm de oven voor op 190°C en bak de broodjes nog 5 minuten.

Notities

(Optioneel) De broodjes kunnen ook in de diepvries worden bewaard.
Laat ze dan eerst ontdooien voordat ze worden afgebakken.
Geniet van deze heerlijke Mexicaanse kerstbroodjes met een smaakvolle vulling!

Recept afdrukken
No ratings yet

Ricotta Gevulde Kipfilet omwikkeld met Parmaham

inclusief marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Varkensvlees
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 grote kipfilets 170-200 gram elk
  • 8 blaadjes salie
  • 5 flinke eetlepels ricotta
  • 8 plakjes Parmaham
  • eetlepel olijfolie
  • 1 handvol takjes tijm

Instructies

  • Snijd elke kipfilet aan één kant diep in zonder helemaal door het vlees heen te snijden.
  • Vouw de kipfilets open als een boek.
  • Hak 4 blaadjes salie fijn en meng ze met de ricotta.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Leg twee plakjes Parmaham iets overlappend op een snijplank.
  • Plaats een blaadje salie in het midden en leg daarop een opengesneden kipfilet.
  • Schep een kwart van het ricotta-mengsel in het midden van de kip.
  • Vouw het vlees weer dubbel over de vulling heen.
  • Wikkel de gevulde kipfilets in de plakjes Parmaham en vervolgens in plasticfolie.
  • Herhaal dit voor de overige kipfilets.
  • Laat de ingepakte kipfilets 1 tot 2 uur stevig worden in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en verwarm een braadslee voor.
  • Verhit de olijfolie in een hete, zware koekenpan.
  • Bak de kipfilets, indien nodig in porties, aan beide zijden gedurende 2 minuten bruin.
  • Leg een paar takjes tijm op elke kipfilet en plaats ze in de hete braadslee.
  • Bak ze, afhankelijk van de grootte, 12 tot 15 minuten in de oven tot het vlees stevig aanvoelt als er zachtjes op wordt gedrukt.
  • Dek de kipfilets af met aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten op een warme plaats.
  • Snijd de gevulde kipfilets diagonaal in plakken en serveer op vier warme borden.

Notities

Lekker met gestoomde groenten en aardappelpuree of gekruide couscous.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de smaken van de kip, ricotta en Parmaham.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5mg

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappelbroodjes met walnoten

Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Fruit, Lunch, Noten
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele takjes oregano
  • 500 g mix voor witbrood
  • 100 g walnoten grof gehakt
  • 50 g boter gesmolten

Instructies

  • Sinaasappel schoonboenen, 1 eetlepel sinaasappelschil eraf raspen en sinaasappels uitpersen.
  • Sap met water aanvullen tot 300 ml.
  • Tijm- en oregano blaadjes van takjes rissen.
  • Mix voor witbrood in de kom doen.
  • Walnoten, tijm en oregano blaadjes door broodmix roeren.
  • Aangelengd sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Met de Mixer mengsel in 5 minuten tot soepel deeg mengen.
  • Deeg met plasticfolie afdekken en op warme plaats ca. 30 min laten rijzen, tot het volume is
  • verdubbeld.
  • Oven voorverwarmen op 225 º C.
  • Deeg opnieuw kneden en er 16 bolletjes van vormen.
  • Bolletjes op de bakplaat leggen en nog 15 minuten laten rijzen. In midden van oven broodjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaar bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

IJstulband

Recept categorieën: Dessert, IJs, Nagerecht
Porties: 12 personen
Auteur: Frans Huits

Ingrediënten

  • 1 dl rum
  • 100 gr gedroogde abrikozen in stukjes
  • 100 gr dadels ontpit, in stukjes
  • 200 gr amaretti of bitterkoekjes
  • 2 el boter
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 4 eidooiers
  • 100 gr suiker
  • ¾ lt slagroom
  • 1 sinaasappel geraspte schil er van
  • 50 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes
  • 100 gr cacao
  • 50 gr suiker
  • lt slagroom
  • olie

Instructies

  • Rum verwarmen.
  • Abrikozen en dadels 30 minuten in rum weken.
  • Helft van koekjes grof breken.
  • In boter 5 minuten zachtjes bakken.
  • Laten afkoelen.
  • Gelatine in ruim koud water 5 minuten weken.
  • Dooiers met suiker en 3 el water au bain-marie in 8-10 minuten dik kloppen.
  • Gelatine al roerende erin oplossen.
  • Mengsel al roerende laten afkoelen.
  • Slagroom stijfkloppen en door dooiermengsel roeren.
  • Abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en gekonfijte schilletjes erbij doen.
  • Vorm met plasticfolie bekleden,15 cm over rand laten hangen.
  • Mengsel in delen erin doen, regelmatig aandrukken.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Hele koekjes erin drukken.
  • Folie erover vouwen.
  • Minstens 1 nacht in diepvriezer zetten.
  • Voor serveren vorm op grote schaal keren.

Notities

Idee:
Geef er chocoladesaus bij.
Breng 100 gr cacao met 50 gr suiker en ¼ lt water al roerende aan de kook.
Roer er ⅛ lt slagroom door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige Pompoentaart met Feta

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
rusttijd deeg29 minuten
Totale tijd1 uur 44 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 660kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 150 g koude boter in kleine blokjes
  • 300 g bloem gezeefd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 600 g pompoen in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 eieren losgeklopt
  • 200 g feta verkruimeld

Instructies

  • Meng de boter, bloem, 1 theelepel zout en gedroogde tijm.
  • Voeg 3 eetlepels ijskoud water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan.
  • Fruit hierin de ui en de pompoenblokjes op hoog vuur tot ze bruin kleuren.
  • Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat nog 10 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol tweederde van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de taartvorm ermee.
  • Pureer het pompoenmengsel met een staafmixer of in de keukenmachine met driekwart van de losgeklopte eieren en 2 eetlepels water.
  • Schenk dit in de taartvorm en verdeel de verkruimelde feta erover.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde plak en leg deze over de taart.
  • Druk aan de zijkanten goed aan en bestrijk met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in 45 minuten in de oven gaar.

Notities

Geen zin of tijd om het deeg met de hand te kneden? Je kunt het ook in de keukenmachine maken.

Wijnadvies:

Een droge, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de pompoen en de zoute smaak van de feta in deze taart. De wijn vormt een mooi contrast en versterkt de hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 660kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 17g | Vet: 39g | Zout: 2.3mg | Sugar: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geurig Plat Brood met Rozemarijn, Olijven en Ui

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Rijstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 390kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui in partjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
  • 1 theelepel grof zeezout

Instructies

  • Meng in een keukenmachine met een sikkelmes de bloem, gist en suiker enkele seconden.
  • Voeg terwijl de machine draait geleidelijk 300 ml lauw water toe via de vulschacht.
  • Voeg de fijngehakte rozemarijn en een snufje zout toe en laat de machine draaien tot het deeg samenhangend is.
  • Neem het deeg uit de keukenmachine en kneed met de hand totdat het deeg soepel is en niet plakkerig.
  • Vet een kom in met olie, leg het deeg in de kom en dek af met plasticfolie.
  • Laat het deeg 45 minuten rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Kneed het deeg met de hand even stevig door.
  • Vorm op een ingevet bakblik een ovaal brood van 1-2 cm hoog.
  • Druk de ui en olijven in het deeg.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood met olijfolie en strooi er grof zeezout overheen.
  • Laat het brood onder plasticfolie nog 30 minuten narijzen terwijl de oven voorverwarmt op 250°C.
  • Bak het brood in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Dit aromatische brood met hartige en kruidige smaken past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De lichte body van de wijn en de fruitige tonen vullen de rozemarijn en de hartige olijven aan, terwijl de zachte zuurgraad een verfrissend contrast biedt.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 77g | Protein: 11g | Vet: 4g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Oesterzwambeignets met Sinaasappel-Olijvenboter

Recept categorieën: Bijgerecht, Boters, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 125 g zachte roomboter
  • 50 g groene olijven in stukjes gehakt
  • Schil van ½ sinaasappel geraspt
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 theelepel grof zeezout

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom.
  • Vorm het mengsel tot een rol en wikkel deze in plasticfolie.
  • Leg de rol in de koelkast tot gebruik.

Notities

Wijnadvies:

Deze smaakvolle boter past goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc. De zachte, romige textuur van de boter en de zoute, citrusachtige smaak van de sinaasappel en olijven worden mooi gecomplementeerd door de verfrissende tonen van de wijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen-tijmboter

Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Boters
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 125 g zachte roomboter
  • 15 g verse tijmblaadjes gerist
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 1 theelepel grof zeezout

Instructies

  • Kneed met koele handen alle ingrediënten goed door elkaar in een kom.
  • Maak er een rol van en wikkel deze in plasticfolie.
  • Leg de rol tot gebruik in de koelkast.

Notities

Serveer deze smakelijke citroen-tijmboter als bijgerecht bij gegrild vlees, vis of geroosterde groenten.
Voor een extra frisse smaak kunt u een beetje citroensap toevoegen aan de boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissend Kaki Honing Yoghurtijs

Geniet van dit verfrissende kaki honing yoghurtijs als een heerlijk dessert op een warme dag!
Bereidingstijd3 uur 8 minuten
Recept categorieën: Dessert, IJs, Noten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 5 rijpe kaki's
  • 100 ml vloeibare honing
  • 300 ml biogarde roer naturel yoghurt
  • 2 eetlepels gepelde ongezouten pistachenoten

Instructies

  • Schil 4 kaki's en verwijder eventuele harde stukjes aan de bovenkant.
  • Snijd het vruchtvlees in stukken.
  • Pureer het kaki vruchtvlees met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Meng tweederde van de kakipuree met de honing door de yoghurt.
  • Dek het yoghurtmengsel af met plasticfolie en zet het in de diepvries.
  • Laat het mengsel in 2-3 uur bijna bevriezen.
  • Bewaar de resterende kakipuree afgedekt in de koelkast.
  • Rooster de pistachenoten 1-2 minuten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
  • Schil de overgebleven kaki en snijd deze in mooie plakken.
  • Pureer het kaki-yoghurtmengsel kort met een staafmixer of roer het goed door met een vork.
  • Schenk de gepureerde kaki in vier dessertschaaltjes.
  • Schep het bijna bevroren yoghurtmengsel erop en leg er een paar plakjes kaki naast.
  • Bestrooi het geheel met de geroosterde pistachenoten.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 4g | Sugar: 34g

Recept afdrukken
No ratings yet

Amandelgevulde Speculaas

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 4 personen
calorieën: 764kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 150 g koude ongezouten plantaardige boter
  • 2 eetlepels melk plantaardige melk voor lactosevrij
  • 2 eieren
  • 300 g amandelspijs
  • 55 g garneeramandelen
  • Bloem om te bestuiven

Instructies

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden, en een mespunt zout in een kom.
  • Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng het met het meelmengsel tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Klop de eieren los met 1 eetlepel water in een kom.
  • Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van het losgeklopte ei erdoor tot een smeuïge massa.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrooi het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot twee lappen van ongeveer 15 x 30 cm.
  • Leg één lap deeg op de bakplaat en verdeel de amandelspijs erover, laat een randje vrij.
  • Bedek met de tweede lap deeg en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Druk de halve amandelen in het deeg ter decoratie.
  • Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de speculaas afkoelen op de bakplaat voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:

Een glas Moscatel de Valencia, met zijn rijke smaak en hints van gedroogd fruit, past perfect bij de zoete en kruidige tonen van deze amandelgevulde speculaas.

Nutrition

Calories: 764kcal | koolhydraten: 99g | Protein: 15g | Vet: 35g | Zout: 0.5mg | Sugar: 60g