Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappelbroodjes met walnoten

Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Fruit, Lunch, Noten
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sinaasappel schoonboenen, 1 eetlepel sinaasappelschil eraf raspen en sinaasappels uitpersen.
  • Sap met water aanvullen tot 300 ml.
  • Tijm- en oregano blaadjes van takjes rissen.
  • Mix voor witbrood in de kom doen.
  • Walnoten, tijm en oregano blaadjes door broodmix roeren.
  • Aangelengd sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Met de Mixer mengsel in 5 minuten tot soepel deeg mengen.
  • Deeg met plasticfolie afdekken en op warme plaats ca. 30 min laten rijzen, tot het volume is
  • verdubbeld.
  • Oven voorverwarmen op 225 º C.
  • Deeg opnieuw kneden en er 16 bolletjes van vormen.
  • Bolletjes op de bakplaat leggen en nog 15 minuten laten rijzen. In midden van oven broodjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaar bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

IJstulband

Recept categorieën: Dessert, IJs, Nagerecht
porties: 12 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rum verwarmen.
  • Abrikozen en dadels 30 minuten in rum weken.
  • Helft van koekjes grof breken.
  • In boter 5 minuten zachtjes bakken.
  • Laten afkoelen.
  • Gelatine in ruim koud water 5 minuten weken.
  • Dooiers met suiker en 3 el water au bain-marie in 8-10 minuten dik kloppen.
  • Gelatine al roerende erin oplossen.
  • Mengsel al roerende laten afkoelen.
  • Slagroom stijfkloppen en door dooiermengsel roeren.
  • Abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en gekonfijte schilletjes erbij doen.
  • Vorm met plasticfolie bekleden,15 cm over rand laten hangen.
  • Mengsel in delen erin doen, regelmatig aandrukken.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Hele koekjes erin drukken.
  • Folie erover vouwen.
  • Minstens 1 nacht in diepvriezer zetten.
  • Voor serveren vorm op grote schaal keren.

Tips / Opmerkingen

Idee:
Geef er chocoladesaus bij.
Breng 100 gr cacao met 50 gr suiker en ¼ lt water al roerende aan de kook.
Roer er ⅛ lt slagroom door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geglazuurde kerstkoekjes

: Allerhande 2005
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de dooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot lap van 5 mm dikte.
  • Met vormpje (kerst)figuurtjes uit deeg steken.
  • Bakplaat met bakpapier bekleden en koekjes op enige afstand van elkaar erop leggen.
  • Koekjes in midden van oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen en eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje gaatje in elk
  • koekje prikken, zodat koekjes aan lint kunnen worden opgehangen.
  • Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 minuten laten afkoelen.
  • Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
  • Poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot glazuur roeren.
  • Bovenkant van koekjes met glazuur bestrijken en dit hard laten worden.
  • Eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje rijgen om ze in kerstboom te hangen.

Tips / Opmerkingen

Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad (bakproducten) of kleine snoepjes, bijvoorbeeld Smarties of mini-M&M's.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ananas kokossmoothie

Recept categorieën: Fruit, Smoothies
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de spinazie en dep de spinazie droog.
  • Leg de spinazie in een kom en bedek met plasticfolie.
  • Zet circa 20 seconden in de magnetron om de spinazie uit te drogen.
  • Snijd de limoen doormidden en pers het sap eruit.
  • Pureer de spinazie met de yoghurt, honing, ananassap, kokosmelk en het limoensap in de blender tot een gladde smoothie.

Tips / Opmerkingen

Serveer de smoothie direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerfruittaart

Allerhande 2003
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In mengkom bloem en boter tot kruimelig deeg kneden.
  • Een voor een enkele eetlepel water toevoegen, tot samenhangend deeg ontstaat.
  • Deeg in plasticfolie verpakt 30 min. in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Op met bloem bestoven werkblad deeg rommelig uitrollen (doorsnede van 40 cm).
  • Deeglap op vel bakpapier op bakplaat leggen.
  • Eierdooier loskloppen en deeg ermee bestrijken, tot 5 cm van deegrand.
  • In kom pruimen, frambozen, bramen, suiker en custardpoeder voorzichtig door elkaar scheppen. Deeglap met fruit beleggen tot 7 cm van deegrand.
  • Deegrand losjes over fruit vouwen.
  • Eiwit loskloppen en deegrand ermee bestrijken.
  • Rietsuiker grof hakken en over deegrand strooien.
  • Bakplaat in midden van oven schuiven en taart in 30-35 min. gaar bakken.
  • Warm of koud serveren, lekker met opgeklopte slagroom of bol roomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete en hartige oliebolletjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

zoete vulling:

hartige vulling:

Bereidingswijze

Voorbereiden zoete bolletjes:

  • Citroen schoonboenen, schil raspen.
  • Dadels ontpitten.
  • Dadels en vijgen klein snijden.
  • Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
  • In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
  • deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

Voorbereiden hartige bolletjes:

  • Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
  • In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
  • Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
  • Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
  • Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

Tips / Opmerkingen

Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm palingsurprise

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Helft van komkommer in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rest van komkommer halveren en met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Komkommer in kleine stukjes snijden.
  • Bieslook heel fijn knippen.
  • Palingfilets in dunne reepjes snijden.
  • In kommetje citroensap, olijfolie, Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • In kom paling, komkommerblokjes, bieslook, 1 1/2 eetlepel dressing en crème fraîche door elkaar scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kopjes eerst bekleden met plasticfolie, daarna met plakjes zalm.
  • Zalm over rand van kopjes laten hangen.
  • Palingmengsel erin scheppen en licht aandrukken.
  • Zalm over vulling dichtvouwen.
  • Kopjes tot gebruik in koelkast zetten.
  • Kopjes boven vier bordjes keren en timbaaltjes op bordjes laten glijden.
  • Voorzichtig folie verwijderen.
  • Tuinkers van bedje knippen. Plakjes komkommer en tuinkers rond timbaaltjes verdelen.
  • Rest van dressing erover sprenkelen. Eventueel garneren met stukje citroen.

Tips / Opmerkingen

Variatie:
Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm in kruidenmarinade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Bereidingswijze

  • Limoenen uitpersen.
  • In schaal marinade kloppen van limoensap, olie, zout, peper en suiker naar smaak.
  • Dille en helft van bieslook fijn knippen en door marinade roeren.
  • Zalm met scherp mes in dunne plakjes snijden.
  • Plakjes zalm in marinade leggen.
  • Schaal afdekken met plasticfolie en zalm minimaal 1 uur op koele plek laten marineren.
  • De vis 'gaart' zo in de marinade en verkleurt van transparant naar helderroze.
  • Plakjes na een halfuur voorzichtig omdraaien.
  • Plakjes zalm uit marinade nemen en op zes borden leggen.
  • Resterende marinade over zalm scheppen.
  • Garneren met rest van bieslook en blaadjes rucola.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensfricandeau met een korst van tomatentapenade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Nootjes pellen.
  • Korst van brood snijden.
  • Brood en nootjes fijn malen.
  • Tapenade erdoor mengen.
  • Varkensfricandeau droogdeppen met keukenpapier.
  • Vlees inwrijven met zout en peper.
  • Vlees aan bovenzijde in lengte twee keer diep insnijden.
  • Inkepingen vullen met tapenademengsel, rest bewaren voor later.
  • Vlees in plasticfolie wikkelen, tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Fricandeau ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Vlees bestrijken met olie, op bovenzijde dikke laag tapenademengsel smeren.
  • Vlees in braadslede leggen en in midden van koude oven schuiven.
  • Oven inschakelen op 175 °C.
  • Vlees in ca. 45 minuten gaar braden.
  • Vlees uit oven nemen en losjes in aluminiumfolie verpakt nog ca. 5 minuten laten rusten. Braadslede op laag vuur zetten.
  • Fond en wijn bij bakvet schenken en aanbaksels losroeren.
  • Jus ca. 2 minuten laten inkoken.
  • Boter in klontjes snijden en met garde door jus kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Fricandeau op buffet voorzichtig in 8 plakken snijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met warme gemarineerde vijgen en blauwe kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kommetje olie, azijn en honing tot dressing kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vijgen elk in 4 partjes snijden en partjes in dressing leggen.
  • Vijgen ongeveer 5 minuten laten marineren.
  • Af en toe omscheppen.
  • Vijgen uit dressing nemen en op schilkant in ovenschaal leggen; dressing bewaren.
  • Intussen sla over vier bordjes verdelen en kaas erover verbrokkelen.
  • Bordjes en ovenschaal afdekken met plasticfolie en tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Ovenschaal met vijgen ca. 3 minuten vlak onder grill schuiven.
  • Warme vijgen over bordjes met sla verdelen.
  • Dressing doorroeren en over salade sprenkelen.