Recept afdrukken
No ratings yet

Feestelijke Glazuurkoekjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert, Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g koude boter
  • 1 eierdooier
  • 200 g poedersuiker
  • Water 5-6 eetlepels

Decoratieve versiersels zoals

  • glanzende pilletjes
  • musketzaad
  • Smarties
  • mini-M&M's optioneel

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe aan de kom met het bloemmengsel.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de eierdooier toe en kneed snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en verpak deze in plasticfolie.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Steek met kerstvormpjes figuurtjes uit het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop met wat ruimte ertussen.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Haal de bakplaat uit de oven en prik indien gewenst met een dikke breinaald of Chinees eetstokje een gaatje in elk koekje om ze aan een lint te kunnen hangen.
  • Til het bakpapier van de warme bakplaat en laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen.
  • Meng de poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot een glazuur.
  • Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde koekjes met glazuur en laat het hard worden.
  • Rijg eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.
  • Voor extra decoratie, druk wat versiersels in het nog natte glazuur.

Notities

  • Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad, of kleine snoepjes zoals Smarties of mini-M&M's.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel tot gebruik.
 

Wijnadvies:

Een lichte, zoete wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij deze feestelijke glazuurkoekjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ananas kokossmoothie

Recept categorieën: Fruit, Smoothies
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g babyspinazie
  • 1 limoen
  • 125 ml magere yoghurt
  • 2 el honing
  • 400 ml vers ananassap
  • 200 ml kokosmelk

Instructies

  • Was de spinazie en dep de spinazie droog.
  • Leg de spinazie in een kom en bedek met plasticfolie.
  • Zet circa 20 seconden in de magnetron om de spinazie uit te drogen.
  • Snijd de limoen doormidden en pers het sap eruit.
  • Pureer de spinazie met de yoghurt, honing, ananassap, kokosmelk en het limoensap in de blender tot een gladde smoothie.

Notities

Serveer de smoothie direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerfruittaart

Allerhande 2003
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 1 ei gesplitst
  • 500 g pruimen ontpit en in vieren gesneden
  • 125 g frambozen
  • 150 g bramen
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 8 rietsuikerklontjes

Instructies

  • In mengkom bloem en boter tot kruimelig deeg kneden.
  • Een voor een enkele eetlepel water toevoegen, tot samenhangend deeg ontstaat.
  • Deeg in plasticfolie verpakt 30 min. in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Op met bloem bestoven werkblad deeg rommelig uitrollen (doorsnede van 40 cm).
  • Deeglap op vel bakpapier op bakplaat leggen.
  • Eierdooier loskloppen en deeg ermee bestrijken, tot 5 cm van deegrand.
  • In kom pruimen, frambozen, bramen, suiker en custardpoeder voorzichtig door elkaar scheppen. Deeglap met fruit beleggen tot 7 cm van deegrand.
  • Deegrand losjes over fruit vouwen.
  • Eiwit loskloppen en deegrand ermee bestrijken.
  • Rietsuiker grof hakken en over deegrand strooien.
  • Bakplaat in midden van oven schuiven en taart in 30-35 min. gaar bakken.
  • Warm of koud serveren, lekker met opgeklopte slagroom of bol roomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete en hartige oliebolletjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

zoete vulling:

  • ½ citroen
  • 75 g dadels
  • 75 g gedroogde vijgen
  • 75 g pistachenoten
  • 1 pak mix voor oliebollen 500 g
  • 1 tl koenjit of kurkuma
  • 4 el poedersuiker
  • 1 el koekkruiden

hartige vulling:

  • 60 g zwarte olijven zonder pit
  • 8 gedroogde tomaatjes potje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje gebakken spekjes 30 g
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 dl droge witte wijn
  • 100 g Parmezaan geraspte zakje
  • olie om te frituren

Instructies

Voorbereiden zoete bolletjes:

  • Citroen schoonboenen, schil raspen.
  • Dadels ontpitten.
  • Dadels en vijgen klein snijden.
  • Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
  • In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
  • deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

Voorbereiden hartige bolletjes:

  • Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
  • In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
  • Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
  • Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
  • Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

Notities

Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm palingsurprise

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ komkommer of 1 snackkomkommer
  • 12½ gr bieslook verse
  • 100 g gerookte palingfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • zout
  • versgemalen peper
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • 1 bakje tuinkers

Instructies

  • Helft van komkommer in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rest van komkommer halveren en met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Komkommer in kleine stukjes snijden.
  • Bieslook heel fijn knippen.
  • Palingfilets in dunne reepjes snijden.
  • In kommetje citroensap, olijfolie, Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • In kom paling, komkommerblokjes, bieslook, 1 1/2 eetlepel dressing en crème fraîche door elkaar scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kopjes eerst bekleden met plasticfolie, daarna met plakjes zalm.
  • Zalm over rand van kopjes laten hangen.
  • Palingmengsel erin scheppen en licht aandrukken.
  • Zalm over vulling dichtvouwen.
  • Kopjes tot gebruik in koelkast zetten.
  • Kopjes boven vier bordjes keren en timbaaltjes op bordjes laten glijden.
  • Voorzichtig folie verwijderen.
  • Tuinkers van bedje knippen. Plakjes komkommer en tuinkers rond timbaaltjes verdelen.
  • Rest van dressing erover sprenkelen. Eventueel garneren met stukje citroen.

Notities

Variatie:
Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm in kruidenmarinade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 limoenen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout
  • versgemalen vierseizoenenpeper
  • suiker
  • 15 g dille verse
  • 12½ gr bieslook verse
  • 2 Schotse zalmhaasjes
  • 30 g rucolasla

Instructies

  • Limoenen uitpersen.
  • In schaal marinade kloppen van limoensap, olie, zout, peper en suiker naar smaak.
  • Dille en helft van bieslook fijn knippen en door marinade roeren.
  • Zalm met scherp mes in dunne plakjes snijden.
  • Plakjes zalm in marinade leggen.
  • Schaal afdekken met plasticfolie en zalm minimaal 1 uur op koele plek laten marineren.
  • De vis 'gaart' zo in de marinade en verkleurt van transparant naar helderroze.
  • Plakjes na een halfuur voorzichtig omdraaien.
  • Plakjes zalm uit marinade nemen en op zes borden leggen.
  • Resterende marinade over zalm scheppen.
  • Garneren met rest van bieslook en blaadjes rucola.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensfricandeau met een korst van tomatentapenade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 125 g pistachenoten
  • 6 sneetjes oud witbrood
  • 200 gr zongedroogde tomatentapenade
  • 2 grote stukken varkensfricandeau a 500 g
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl vleesfond
  • 1 dl witte wijn
  • 50 g boter koude
  • peper

Instructies

  • Nootjes pellen.
  • Korst van brood snijden.
  • Brood en nootjes fijn malen.
  • Tapenade erdoor mengen.
  • Varkensfricandeau droogdeppen met keukenpapier.
  • Vlees inwrijven met zout en peper.
  • Vlees aan bovenzijde in lengte twee keer diep insnijden.
  • Inkepingen vullen met tapenademengsel, rest bewaren voor later.
  • Vlees in plasticfolie wikkelen, tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Fricandeau ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Vlees bestrijken met olie, op bovenzijde dikke laag tapenademengsel smeren.
  • Vlees in braadslede leggen en in midden van koude oven schuiven.
  • Oven inschakelen op 175 °C.
  • Vlees in ca. 45 minuten gaar braden.
  • Vlees uit oven nemen en losjes in aluminiumfolie verpakt nog ca. 5 minuten laten rusten. Braadslede op laag vuur zetten.
  • Fond en wijn bij bakvet schenken en aanbaksels losroeren.
  • Jus ca. 2 minuten laten inkoken.
  • Boter in klontjes snijden en met garde door jus kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Fricandeau op buffet voorzichtig in 8 plakken snijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met warme gemarineerde vijgen en blauwe kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • ½ eetlepel vloeibare honing
  • zout
  • 6 verse vijgen
  • 100 g eikenbladslamelange met rucola
  • 150 g blauwaderkaas bijv. blue stilton
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • In kommetje olie, azijn en honing tot dressing kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vijgen elk in 4 partjes snijden en partjes in dressing leggen.
  • Vijgen ongeveer 5 minuten laten marineren.
  • Af en toe omscheppen.
  • Vijgen uit dressing nemen en op schilkant in ovenschaal leggen; dressing bewaren.
  • Intussen sla over vier bordjes verdelen en kaas erover verbrokkelen.
  • Bordjes en ovenschaal afdekken met plasticfolie en tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Ovenschaal met vijgen ca. 3 minuten vlak onder grill schuiven.
  • Warme vijgen over bordjes met sla verdelen.
  • Dressing doorroeren en over salade sprenkelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Terrine van vers fruit

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 1 blikje kokosmelk 4 dl, Nutco,
  • .4 eetlepels suiker
  • 1 dl mango-limoen-meloen limonadesiroop Lessini,
  • 1 rijpe mango ca. 500 g,
  • 5 passievruchten
  • 1 limoen
  • 6 aardbeien

Instructies

Voorbereiden:

  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • In pan al roerend kokosmelk met suiker verwarmen en laten smelten.
  • Gelatine goed uitknijpen.
  • Van vuur af gelatine al roerend in hete melk oplossen.
  • Limonadesiroop erdoor roeren.
  • In bak met koud water kokosmengsel in ca. 20 minuten laten afkoelen tot het lobbig begint te worden.
  • Terrine bekleden met plasticfolie.
  • Mango dun schillen en vruchtvlees in dunne plakken van pit snijden.
  • 2 Passievruchten halveren en vruchtvlees eruit lepelen.
  • Dun laagje gelei in terrine scheppen.
  • Hierop plakjes mango leggen.
  • Hierop weer dun laagje gelei en laagje vruchtvlees van passievrucht.
  • Hierop weer kokosgelei uitstrijken.
  • Deze volgorde herhalen tot ingrediënten op zijn, eindigen met laagje gelei.
  • Terrine in koelkast in ca. 3 à 4 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • Rest van passievruchten in vieren snijden.
  • Limoen in 12 partjes snijden.
  • Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen.
  • Plank op terrine leggen, samen keren en terrine op plank laten glijden.
  • Terrine met vochtig, scherp mes in 12 plakken snijden.
  • Op zes borden dakpansgewijs elk 2 plakken terrine leggen.
  • Garneren met passiefruit, limoen en aardbei.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten ca. 1 kilo,
  • Zout
  • peper
  • 50 g boter of margarine,
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 500 g sperziebonen
  • 750 g vastkokende aardappels
  • 1 grote ui
  • 1 rode peper
  • 5 eetlepels olie
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels djinten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tablet kippenbouillon
  • 1 zakje santen
  • 3 eetlepels bloem om te bestuiven

Instructies

Voorbereiden:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in ca. 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in ca. 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast ca. 30 minuten laten rusten. Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Bereiden:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ca. 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van ca. 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in ca. 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.
  • Serveren met sambal.