Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Feestelijke IJstulband met Rum, Gedroogd Fruit en Chocoladesaus
Een elegante ijstulband met gedroogd fruit, amaretti en een rijke chocoladesaus, perfect voor feestelijke diners.
Porties:
10
+ minimaal 1 nacht in de vriezer
30
minuten
min
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Hoge tulbandvorm (inhoud 2 liter), ingevet met olie
plasticfolie
Steelpan
beslagkom
mixer
Au bain-marie pan
Ingrediënten
▢
1
dl
rum
▢
100
g
gedroogde abrikozen
in stukjes
▢
100
g
dadels
ontpit, in stukjes
▢
200
g
amaretti of bitterkoekjes
▢
2
eetlepels
boter
▢
4
blaadjes
witte gelatine
▢
4
eidooiers
▢
100
g
suiker
▢
¾
liter
slagroom
▢
Geraspte schil van 1 sinaasappel
▢
50
g
geconfijte sinaasappelschilletjes
Voor de chocoladesaus:
▢
100
g
cacao
▢
50
g
suiker
▢
¼
liter
water
▢
⅛
liter
slagroom
Instructies
Voor de ijstulband:
Verwarm de rum in een steelpan.
Laat de abrikozen en dadels 30 minuten in de warme rum weken.
Breek de helft van de koekjes grof en bak deze 5 minuten zachtjes in boter.
Laat afkoelen.
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
Klop de eidooiers met 100 g suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten tot een dik, luchtig mengsel.
Los de uitgeknepen gelatine al roerende op in het warme dooiermengsel.
Laat dit mengsel afkoelen.
Klop de slagroom stijf en spatel deze door het afgekoelde dooiermengsel.
Meng de abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en geconfijte sinaasappelschilletjes door het slagroommengsel.
Bekleed de tulbandvorm met plasticfolie, laat de folie 15 cm over de rand hangen.
Schep het mengsel in delen in de vorm, druk het telkens goed aan en strijk de bovenkant glad.
Druk de resterende koekjes bovenop het mengsel en vouw de folie eroverheen.
Zet de vorm minstens 1 nacht in de vriezer.
Voor de chocoladesaus:
Breng de cacao, suiker en water al roerend aan de kook in een steelpan.
Roer de slagroom erdoor en verwarm nog kort door, zonder te koken.
Serveren:
Keer de ijstulband op een grote schaal en verwijder de plasticfolie.
Serveer met warme chocoladesaus en geniet!
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry past perfect bij de rijke smaken van dit dessert.
Voedingswaarden
Calories:
310
kcal
|
koolhydraten:
6
g
|
Protein:
19
g
|
Vet:
25
g
|
Zout:
0.3
g
|
Sugar:
20
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Dessert - Nagerecht
/
IJs
Land van herkomst
Internationaal
Jaargetijde:
Winter
/
Zomer
Geschikt voor Dieët:
Flexitarisch
Feestdagen etc
Kerst