Amandelkrans met Kersen: Traditioneel Kerstgebak

Een feestelijke amandelkrans op een houten serveerplank, geglazuurd en gegarneerd met rode kersen en gekonfijte sinaasappelschil, omringd door kerstdecoratie zoals dennentakken en lichtjes.

Amandelkrans met Kersen: Traditioneel Kerstgebak

Deze traditionele Amandelkrans met kersen is de perfecte eyecatcher op uw Kersttafel. De krans bestaat uit zelfgemaakte, rijke amandelspijs, verpakt in knapperig bladerdeeg. De toevoeging van zoete cocktailkersen zorgt voor een prachtige kleur en smaak, en de afwerking met glazuur en oranjesnippers maakt dit Kerstgebak onweerstaanbaar feestelijk.
Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
!ndicatie €3.50 - €5.50 per portie
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,5 deciliter water koud
  • 125 gram amandelen
  • 125 gram suiker
  • 0,5 stuk citroen schil
  • 1 druppel amandelolie
  • 1 ei voor amandelspijs
  • 1 ei eierdooier voor bestrijken
  • 50 gram kersen cocktail
  • 2 eetlepel abrikozenjam
  • 75 gram poedersuiker gezeefd
  • 25 gram oranjesnippers
  • 1 eetlepel water voor glazuur

Instructies

  • Maak amandelspijs van amandelen, suiker, geraspte citroenschil, amandelolie en het eerste ei.
  • Maak van bloem, zout en koud water een bladerdeeg.
  • Rol het deeg uit tot een lange lap van ongeveer 10 cm breedte en 0,33 cm dikte.
  • Vorm van de amandelspijs een lange rol en leg deze op het midden van de deegreep.
  • Stop de gehalveerde cocktailkersen of bigarreaux op regelmatige afstanden in de spijs.
  • Maak met een kwastje het deeg aan de ene kant van de spijs met water nat, vouw de andere kant over de amandelspijs en sla de eerste kant eroverheen, zodat de met water bevochtigde zijde over de droge zijde valt.
  • Maak de bakplaat nat en vorm hierop de staaf tot een krans.
  • Schuif de uiteinden in elkaar en plak het deeg met water vast.
  • Laat de krans ongeveer 10 minuten op een koele plaats staan.
  • Bestrijk hem met losgeklopte eierdooier.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven (200 tot 225 graden C) en bak de krans in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.
  • Neem de bakplaat uit de oven, neem de krans van de plaat en leg hem op een taartrooster.
  • Bestrijk de nog warme krans met abrikozenjam en laat hem vervolgens uitdampen en afkoelen.
  • Meng in een kom de gezeefde poedersuiker met 0,5 eetlepel water en roer dit tot een glanzend papje.
  • Bestrijk de kerstkrans met dit glazuur en garneer met oranjesnippers en desgewenst bigarreaux.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën afternoon tea / Dessert - Nagerecht / Gebak
Land van herkomst Dutch / European / Mediterranean / Nederland
Jaargetijde: Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst