Ambachtelijke Appeltaart met Citroen en Rozijnen
Equipment
Ingrediënten
- 1 citroen
- 300 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 150 g basterdsuiker
- 175 g koude boter in blokjes
- 1 kg appels geschild en in blokjes
- 50 g rozijnen geweld in lauw water
- 1 eetlepel custard
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 4 eetlepels suiker
- 2 sneetjes oud witbrood in blokjes
- 2 eetlepels abrikozenjam
Instructies
- Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit.
- Meng het gezeefde bakmeel met de citroenrasp en de basterdsuiker.
- Kneed de blokjes koude boter door het bakmeelmengsel tot een soepel deeg ontstaat.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het tot gebruik rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Besprenkel de appelblokjes met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.
- Meng de gewelde rozijnen met de custard, kaneel, suiker en stukjes appel.
- Rol driekwart van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de ingevette springvorm.
- Verdeel de stukjes oud witbrood over de bodem en verspreid hierover gelijkmatig het appelrozijnenmengsel.
- Rol van het overige deeg dunne rolletjes en leg deze in een ruitmotief op de taart.
- Meng de abrikozenjam met twee eetlepels heet water en bestrijk de taart hiermee.
- Bak de appeltaart in 60 minuten gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti vormt een heerlijke combinatie met deze appeltaart. De fruitige en bloemige tonen van de wijn passen goed bij de frisse appel en de zoete rozijnen.Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 6 g | Vet: 26 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 45 g