Ambachtelijke Boterkoek in Zandtaartvorm
Ingrediënten
- 200 g bloem
- 175 g roomboter
- 150 g witte basterdsuiker
- 2 theelepels water
- 2 g zout
- Geraspte citroenschil
- ½ ei voor bestrijken
Instructies
- Doe de bloem, roomboter, suiker, zout en geraspte citroenschil in een kom.
- Snijd de roomboter in kleine stukjes.
- Kneed alles snel tot een gelijkmatig deeg.
- Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
- Vet de zandtaartvorm in en bestuif met bloem.
- Druk het deeg in de vorm en maak oppervlakkige ruitpatronen.
- Plaats het rooster op de middelste richel van de oven en zet de vorm erop.
- Bak de koek in een voorverwarmde oven op 160ºC.
- Laat het lichtbruin en bijna gaar worden, ongeveer 30 minuten.
- Halverwege de baktijd de koek, behalve de rand, met losgeklopt ei bestrijken.
- Laat de koek voor het keren even opstijven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Snijd de boterkoek in mooie punten en geniet van deze klassieke lekkernij!Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een Sauternes of een late harvest Riesling vormt een perfecte aanvulling op de rijke smaak van deze boterkoek.Voedingswaarden
Calories: 561 kcal | koolhydraten: 62 g | Protein: 5 g | Vet: 33 g | Zout: 0.9 mg | Sugar: 34 g