Amsterdamse gehaktballen, goudbruin en sappig, geserveerd in een traditionele keramische schaal met rijke jus. Een hartig gerecht met een rustieke uitstraling, ideaal voor een stevige maaltijd.

Amsterdamse Gehaktballen

Deze Amsterdamse gehaktballen, gebakken in de oven en doordrenkt met smaakvolle kruiden, zijn perfect voor een stevige maaltijd.
Porties: 6
Bereidingstijd: 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt
  • 2 eieren
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel ketjap sojasaus
  • 2 sneetjes witbrood 15 minuten geweekt in melk en uitgeknepen
  • 1 eetlepel runderbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ½ theelepel gehaktkruiden (zie hier onder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • Boter om in te bakken
  • Water naar behoefte

Gehaktkruidenmengsel:

  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels gemalen witte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Eventueel 1/4 theelepel chilipoeder

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed alles goed door elkaar.
  • Laat het mengsel 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt voldoende boter in een ovenschaal.
  • Vorm het gehaktmengsel tot gehaktballen en leg ze in de ovenschaal.
  • Bak de gehaktballen gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Voeg een kopje water toe aan de ovenschaal en bak de gehaktballen nog eens 5 minuten in de oven.
  • Serveer de gehaktballen warm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met gekookte aardappelen, stamppot of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige Amsterdamse gehaktballen gaan goed samen met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Rundvlees
Land van herkomst Nederland / Noord Holland
Extra aanwijzing Alle Jaargetijden