Ananasjam met limoen en vanille
Equipment
- scherp mesje
- ruime pan
Ingrediënten
- 2 limoenen schoongeboend
- 500 g verse ananasstukjes
- 1 vanillestokje
- 500 g geleisuiker
Instructies
- Schil de limoenen zo dun mogelijk met een scherp mesje en snijd de schillen in dunne reepjes.
- Pers de limoenen uit.
- Pureer de ananas met het limoensap in de keukenmachine of met een staafmixer.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open.
- Doe de ananaspuree, reepjes limoenschil, vanillestokje en geleisuiker in een ruime pan en meng alles door elkaar.
- Breng het mengsel langzaam aan de kook en laat het 4 minuten flink borrelend doorkoken.
- Schep eventueel schuim met een natte schuimspaan van de jam.
- Leg met behulp van een tang een half vanillestokje in elke pot en schenk de jam in de jampotten.
- Sluit de potten af, laat ze 15 minuten staan, zet ze vervolgens 5 minuten op de kop.
- Keer de potten weer om en laat ze afkoelen.
- Bewaar de jam op een donkere plek gedurende 6 weken om de smaken te laten intrekken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Zelfgemaakte jam is lang houdbaar (ca. 6 maanden). Was de jampotten en deksels in de vaatwasser of spoel ze om met heet sodawater en spoel ze na met kokend water. Zet de potten tot gebruik omgekeerd op een theedoek te drogen.
Voedingswaarden
Calories: 1125 kcal | koolhydraten: 280 g | Protein: 1 g