Antwerpse vleespastei
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 400 gr bloem en 2 eetlepels voor het bestuiven
- 1½ theelepel zout
- 75 gr boter
- 2 eieren
Voor de vulling:
- 250 gr gekookte ham in dikke plakken
- 1 bosje peterselie
- 1 dl droge witte wijn
- 1 ui
- 600 gr half-om-halfgehakt
- 1 ei
- ⅛ liter slagroom
- 2 teentjes look
- zout
- peper
- nootmuskaat
Instructies
Deeg:
- Kneed de bloem, het zout, de boter, 1 ei en 1 dl water tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
Vulling:
- Snijd de ham in blokjes en hak de peterselie fijn.
- Schep ze door elkaar en zet het mengsel in de koelkast.
- Snipper de ui. Pureer in een keukenmachine het gehakt, het ei en de slagroom (eventueel in 2 porties).
- Schep de ui erdoor, pers er de look boven uit en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Schep het hammengsel erdoor.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een springvorm van 22 cm in.
- Klop 1 ei los.
- Bestuif het aanrecht met bloem.
- Rol het deeg dun uit.
- Snijd uit het deeg een deksel, die even groot is als de springvorm en bedek de springvorm met de rest van het deeg.
- Snijd blaadjes uit stukjes die overblijven.
- Vul de vorm met het gehaktmengsel en strijk het glad.
- Leg het deksel erop en druk die langs de rand vast.
- Boor met een appelboor een gaatje in het midden van het deksel en de pastei.
- Bestrijk de deegblaadjes met ei en leg ze op het deksel.
- Bestrijk het deksel met ei.
- Bak de vleespastei in het midden de van oven in 1 uur goudbruin en gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de pastei warm.