Appelflapjes in de Zak van Sinterklaas
Deze appelflapjes in de vorm van de zak van Sinterklaas zijn een heerlijke zoete verrassing vol appel, suiker en speculaaskruiden. Leuk om samen met kinderen te maken en perfect voor pakjesavond.
Ingrediënten
- 2 appels geschild en in blokjes
- 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
- 2 eetlepels suiker
- 1 ei losgeklopt
- Rozijnen optioneel
- 6 touwtjes om dicht te knopen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
- Meng ze in een kom met de koek- en speculaaskruiden, suiker en eventueel wat rozijnen.
- Schep een beetje van het mengsel in het midden van elk plakje bladerdeeg.
- Vouw het dicht tot een klein zakje en bind het bovenaan vast met een touwtje, zodat het op de zak van Sinterklaas lijkt.
- Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg met het ei voor een mooie goudbruine kleur.
- Bak de appelflapjes in 20–25 minuten goudbruin in de oven.
- Laat ze iets afkoelen voor serveren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de appelflapjes warm met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs. Bestrooi met een vleugje kaneel voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:
Een glas Muscat past uitstekend bij deze appelflapjes. De natuurlijke zoetheid en florale tonen van de wijn sluiten mooi aan bij de warme appels en speculaaskruiden.
Voedingswaarden
Calories: 210 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 3 g | Vet: 10 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 12 g
