Alfajores

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!”
Porties: 12
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gr maizena
  • 200 gr bloem
  • 200 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel baking soda natriumbicarbonaat
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • Het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder
  • De geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel cognac
  • Ingrediënten vulling:
  • Dulce de leche kant-en-klaar of zelfgemaakt met gecondenseerde melk en suiker
  • Geraspte kokos

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom.
  • Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en laat deze ongeveer een uur rusten.
  • Als het deeg niet goed aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm dikte en steek rondjes deeg uit met een glas van ongeveer 4 cm diameter.
  • Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op ongeveer 2 cm afstand van elkaar.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • De koekjes moeten lichtjes verkleuren; haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Plak steeds twee koekjes aan elkaar met een laag dulce de leche ertussen.
  • Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de randen en rol de randen door de geraspte kokos.
  • De Argentijnse Alfajores de Dulce de Leche zijn klaar om van te genieten!

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze zoete lekkernij gaat goed samen met een glas Argentijnse Malbec. De volle smaak van de wijn zal de zoetheid van de Alfajores mooi aanvullen.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 3 g | Vet: 14 g | Zout: 0.2 mg | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek / Tussendoortje
Land van herkomst Argentinië
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch