Asperges en shii-takes

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg dunne asperges geschild en in schuine stukjes van 3-4 cm gesneden of bij dikkere exemplaren na het schillen in de lengte in dunne linten geschaafd
  • 2 kleine courgettes
  • 100 g shii-takes
  • 2-3 eetlepels Japanse sojasaus
  • 1 stukje gemberwortel verse van 2 cm, geraspt of 2 theelepels gemberpoeder
  • 3 lente-uitjes

Instructies

  • Verhit de olie en roerbak hierin de asperges, behalve de punten, 3-4 minuten.
  • Was de courgettes, snijd ze in blokjes en voeg die toe.
  • Borstel de shii-takes schoon, snijd ze in plakjes en bak die in de wok mee.
  • Voeg de sojasaus en de gemberwortel of het gemberpoeder toe, breng aan de kook en laat de asperges beetgaar worden.
  • Lange linten zijn in 1-2 minuten gaar, stukjes in 2-3 minuten.
  • Snijd de lente-uitjes in ringen en strooi deze op het laatst over het gerecht.
  • Serveer met gekookte mie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Tip 1:

Dit gerecht smaakt zowel met witte als met groene asperges uitstekend. Ook kunt u de courgettes vervangen door peultjes of sugar snaps en de shii-takes door reepjes paprika en/of wortel.

Tip 2:

U kunt met de shii-takes 175 g Quorn-stukjes naturel meebakken voor extra voedingswaarde.

Tip 3:

Wilt u wat extra saus voor bij de mie, voeg dan tegelijk met de sojasaus 1-2 dl groentebouillon toe. Bind het extra vocht vervolgens met 1 eetlepel aardappelmeel.
 Dit roerbakgerecht kan zowel met witte als met groene asperges worden bereid, maar de witte hebben zeker qua kleur wel de voorkeur.
Kleine courgettes hebben meer smaak dan de grote exemplaren, de smaak is over het algemeen tamelijk neutraal. Door het toevoegen van verschillende kruiden kan elke keer een ander smaakeffect worden verkregen.
2 eetlepels (zonnebloem- of maïs)olie
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten
Extra aanwijzing Snel te maken
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch