Authentieke Indonesische Nasi Goreng
Equipment
- Wok of grote koekenpan
- Snijplank en mes
- Koekenpan voor de omelet
- Bord
Ingrediënten
- 300 gr gekookte witte rijst
- 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
- 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham fijn gesneden
- 100 gr garnalen gepeld en gekookt (of gedroogde garnalen, geweekt in warm water)
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels plantaardige olie geen olijfolie
- 1 prei fijngesneden
- 4 eieren
- Snufje koenjit geelwortelpoeder voor de omelet
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Maal de sjalotten, knoflook, Spaanse pepers en trassie oedang met zout fijn tot een boemboe.
- Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en fruit de boemboe tot deze halfgaar is.
- Voeg het vlees en de garnalen toe en bak deze al roerend mee.
- Schep de gekookte rijst en ketjap manis erdoor en bak verder op hoog vuur tot alles goed vermengd en verhit is.
- Voeg de fijngesneden prei toe en bak deze kort mee.
- Voor de omelet: Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en een snufje koenjit.
- Bak een dunne omelet in een aparte koekenpan op laag vuur.
- Laat de omelet iets afkoelen, rol op en snijd in smalle reepjes.
- Serveer de nasi goreng op een grote schaal en leg de reepjes omelet erbovenop.
- Je kunt ook gebakken spiegeleieren toevoegen.
- Garneer met zilveruitjes, augurkjes, sambal, ketjap manis, atjar en gebakken uitjes.
- Serveer met verschillende soorten kroepoek.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze pittige en smaakvolle Nasi Goreng past goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc. Als je liever bier drinkt, kies dan voor een koel glas pils.Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 25 g | Vet: 20 g