Ayam Goreng, Mbok Berek
Javaanse gefrituurde kip met scherpe sambal
Ingrediënten
- 8 sjalotjes grof gesnipperd
- 3 teentjes knoflook grof gehakt
- 4 kemirinoten
- 2 tl. zout
- 500 ml. kokosmelk ongezoete
- 4 tl. korianderpoeder
- 1 stukje laos van 5 cm.geplet
- 3 salamblaadjes
- 1 verse kip ongeveer 1 2½ kg., met een hakmes in 10 stukken verdeeld
- 500 ml. olie om te frituren
- Sambal:
- 5 grote rode chilipepers grof gehakt
- 2 tl. trassi gedroogde garnalenpasta
- 8 sjalotjes grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook grof gehakt
- 1 stukje laos van 1 cm.
- 3 tl. palmsuiker fijngehakte
- 1 tl. zout
- 1½ el. plantaardige olie
- ¼ tl. nootmuskaat versgeraspte
- 2 stengels vers citroengras de onderste 10 cm., geplet en gehalveerd
- 2 salamblaadjes
- 60 ml. tamarindesap
Instructies
- Voor de sambal chilipepers, garnalenpasta, sjalotjes, knoflook, laos, suiker en zout vermalen, 4 min. bakken in hete olie met nootmuskaat, citroengras en salamblaadjes.
- Het tamarindesap erbij gieten en het geheel 30-60 sec. zachtjes doorkoken.
- Het citroengras en de salamblaadjes uit de pan nemen.
- De sambal over 4 kommetjes verdelen en laten afkoelen.
- De sjaoltjes, de knoflook, de kemirinoten en het zout in een kruidenmolen tot een gladde pasta pureren.
- Eventueel wat kokosmelk toevoegen om te voorkomen dat het mes vastloopt.
- De wok 30 sec. verhitten.
- Dan de pasta, kokosmelk, koriander, laos, salamblaadjes en stukken kip aan de kook brengen.
- Het vuur laag draaien en het geheel zonder deksel op de pan 15-20 min. koken tot het vlees zacht is.
- De kip laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier.
- De olie in de wok verhitten.
- Het vlees in de zeer hete olie regelmatig keren en in 2 min. goudbruin frituren.
- Goed laten uitlekken en serveren met de sambal.