Ayam Goreng, Mbok Berek

Ayam Goreng, Mbok Berek

Javaanse gefrituurde kip met scherpe sambal
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 8 sjalotjes grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook grof gehakt
  • 4 kemirinoten
  • 2 tl. zout
  • 500 ml. kokosmelk ongezoete
  • 4 tl. korianderpoeder
  • 1 stukje laos van 5 cm.geplet
  • 3 salamblaadjes
  • 1 verse kip ongeveer 1 2½ kg., met een hakmes in 10 stukken verdeeld
  • 500 ml. olie om te frituren
  • Sambal:
  • 5 grote rode chilipepers grof gehakt
  • 2 tl. trassi gedroogde garnalenpasta
  • 8 sjalotjes grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 stukje laos van 1 cm.
  • 3 tl. palmsuiker fijngehakte
  • 1 tl. zout
  • el. plantaardige olie
  • ¼ tl. nootmuskaat versgeraspte
  • 2 stengels vers citroengras de onderste 10 cm., geplet en gehalveerd
  • 2 salamblaadjes
  • 60 ml. tamarindesap

Instructies

  • Voor de sambal chilipepers, garnalenpasta, sjalotjes, knoflook, laos, suiker en zout vermalen, 4 min. bakken in hete olie met nootmuskaat, citroengras en salamblaadjes.
  • Het tamarindesap erbij gieten en het geheel 30-60 sec. zachtjes doorkoken.
  • Het citroengras en de salamblaadjes uit de pan nemen.
  • De sambal over 4 kommetjes verdelen en laten afkoelen.
  • De sjaoltjes, de knoflook, de kemirinoten en het zout in een kruidenmolen tot een gladde pasta pureren.
  • Eventueel wat kokosmelk toevoegen om te voorkomen dat het mes vastloopt.
  • De wok 30 sec. verhitten.
  • Dan de pasta, kokosmelk, koriander, laos, salamblaadjes en stukken kip aan de kook brengen.
  • Het vuur laag draaien en het geheel zonder deksel op de pan 15-20 min. koken tot het vlees zacht is.
  • De kip laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier.
  • De olie in de wok verhitten.
  • Het vlees in de zeer hete olie regelmatig keren en in 2 min. goudbruin frituren.
  • Goed laten uitlekken en serveren met de sambal.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Indonesië