Baklava (Notengebak)

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 pakje filodeeg
  • 400 g walnoten of pistachenoten
  • 100 g roomboter
  • 4 kopjes kristalsuiker
  • Kaneel
  • Ca. 100 g honing
  • ½ kopje water
  • 1 à 2 eetlepels citroensap

Instructies

  • Gebruik een ovenvaste glazen schaal van 20 x 30 x 5 cm en vet deze in met gesmolten boter.
  • Bedek de bodem met 1 velletje filodeeg en smeer het in met boter.
  • Herhaal dit proces met vijf velletjes filodeeg.
  • Hak de noten grof en meng ze met 2 kopjes kristalsuiker.
  • Voeg wat kaneel toe.
  • Verdeel het notenmengsel over de filodeeglaag.
  • Strooi wat extra kaneel erover.
  • Leg weer 1 velletje filodeeg op de notenlaag, smeer het in met boter, en herhaal dit tot je weer vijf velletjes als bovenlaag hebt.
  • Snijd het gebak in ruiten van 5 x 5 cm.
  • Bak de baklava in een voorverwarmde oven op 175 ºC gedurende ongeveer 30 minuten.
  • Verlaag de temperatuur naar 150 ºC en bak nog eens 30 minuten.
  • Maak intussen de suikersiroop door water, kristalsuiker, honing en citroensap in een
  • pannetje te koken.
  • Laat ca. 5 minuten doorkoken.
  • Test de suikersiroop door een druppel op een bordje te laten vallen. Als het langzaam
  • uitloopt, is het goed.
  • Giet de suikersiroop over de baklava zodra deze uit de oven komt. Zorg ervoor dat het goed
  • tussen de naden komt.
  • Hak het apart gehouden deel van de noten fijner en strooi dit over de suikersiroop.
  • Serveer de baklava als het is afgekoeld.
  • Geniet van dit heerlijke Griekse notengebak!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Griekenland