Bananen Toffee Crumble met Chocolade Ganache

Deze decadente bananen toffee crumble, met lagen van romige caramel, rijke chocolade ganache en een knapperige crumble topping, is een onweerstaanbaar dessert dat je in de airfryer bereidt.
Porties: 8
(inclusief kook- en afkoeltijd) 4 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten Toffee:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Ingrediënten Chocolade Ganache:
  • 75 g glucose
  • 75 g suiker
  • 250 ml room
  • 250 g donkere chocolade in stukjes
  • Boter in kleine stukjes

Ingrediënten Deeg:

  • 250 g boter
  • 5 eieren
  • 250 g poedersuiker
  • 600 g bloem
  • 62 g room double cream

Ingrediënten Crème Patisserie:

  • 300 ml melk
  • 40 g eigeel
  • 185 g basterdsuiker
  • 35 g bloem
  • 1 vanillestokje

Ingrediënten Crumble Topping:

  • 90 g suiker
  • 90 g ijskoude boter
  • 190 g bloem
  • 6 g kaneel
  • 2-3 bananen in plakjes gesneden

Instructies

Instructies Toffee:

  • Plaats het blikje gecondenseerde melk in een pan met water en kook het gedurende 3 uur.
  • Zorg ervoor dat het blikje altijd onder water staat.
  • Laat het blikje volledig afkoelen voordat je het opent; de inhoud zal zijn veranderd in een dikke karamel.

Instructies Crème Patisserie:

  • Kook de melk met het vanillestokje (snijd het stokje open en schraap de vanille eruit).
  • Klop de eidooiers met de suiker en voeg de bloem toe, klop tot een romige massa.
  • Giet de hete melk geleidelijk bij het eimengsel, blijf goed kloppen.
  • Zet het mengsel terug op het vuur en kook het zachtjes 4-5 minuten door onder voortdurend roeren.
  • Laat de crème snel afkoelen door deze op een schaal uit te gieten en af te dekken met huishoudfolie om een korst te voorkomen.

Instructies Deeg:

  • Meng de boter met de poedersuiker in een mixer tot een romig geheel.
  • Voeg langzaam de eieren toe en mix goed door.
  • Voeg de bloem geleidelijk toe en mix alles tot een samenhangend deeg.
  • Voeg de room toe en laat het deeg 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en bekleed de springvorm of taartvormpjes.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en vul de vorm met bakpapier en blindbakbonen.
  • Bak het deeg blind in een voorverwarmde airfryer op 180°C gedurende 8-10 minuten, of totdat het goudbruin is.

Instructies Crumble Topping:

  • Meng de suiker, bloem en kaneel.
  • Voeg de ijskoude boter in kleine stukjes toe en werk het mengsel tot een zandachtige textuur.
  • Verspreid het mengsel op een bakplaat en bak het in een voorverwarmde oven op 180°C tot het bruin is.

Instructies Chocolade Ganache:

  • Breng de suiker, glucosestroop en room in een pannetje aan de kook.
  • Voeg de stukjes donkere chocolade toe en roer tot een glad mengsel.
  • Voeg de stukjes boter toe en roer tot de ganache glad is.
  • Haal de ganache van het vuur en laat afkoelen.

Instructies Opbouwen van de Bananen Toffee Crumble:

  • Meng de crème patisserie met de afgekoelde karamel tot een luchtige caramelroom.
  • Vul de voorgebakken taartvormen met de caramelroom.
  • Leg de plakjes banaan bovenop de caramelroom.
  • Giet een laag chocolade ganache over de banaan.
  • Werk af met de crumble topping.
  • Plaats de taartvormen in de airfryer en bak gedurende 3-4 minuten op 180°C.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer met een rijke dessertwijn zoals een Sauternes of een glas Amaretto.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 6 g | Vet: 22 g | Zout: 0.2 mg | Sugar: 45 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Airfryer / Gebak / Nagerecht - Dessert
Land van herkomst Internationaal