Basisrecept Aardappelpuree: De Smeuïge Perfectie

Kom luchtige aardappelpuree met boter en peper, geserveerd op houten tafel met lepel en aardappelschilletjes.

Basisrecept Aardappelpuree: De Smeuïge Perfectie

Stelt u zich de crème de la crème van de bijgerechten voor: fluweelzacht, rijk en ongelooflijk troostend. Dit Basisrecept Aardappelpuree is de fundering van al het goeds in het leven. Gooi die pakjespoeder weg! Met een royale scheut melk, een klont boter en een snufje nootmuskaat, verandert u de nederigste aardappel in een ware ster. Het is zo'n klassieker dat u bij het proeven spontaan een deuntje gaat neuriën. Het perfecte basisrecept dat u elke keer weer op smaak kunt tunen!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
!ndicatie € 1,50 per portie (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Aardappelen afkokers
  • 2 dl Melk
  • 50 g Boter
  • Zout Naar smaak
  • Peper Naar smaak
  • Versgeraspte nootmuskaat Naar smaak

Instructies

Aardappelen Koken en Stampen

  • Kook de aardappelen in een laagje water met wat zout in circa 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en laat ze goed droog stomen.
  • Pureer ze met de aardappelstamper.

Het Mengsel Maken en Doorroeren

  • Verhit de melk met de boter in een steelpannetje tot de boter is gesmolten.
  • Roer door het melkmengsel wat zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.
  • Roer dit warme mengsel direct door de aardappelpuree.
  • Verdun de puree zonodig met een extra scheutje melk of room.
  • Proef en breng de Basisrecept Aardappelpuree op smaak met extra zout en/of peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de aardappelpuree gloeiend heet. De neutrale smaak maakt dit basisrecept ideaal bij gerechten met jus, wild of stoofvlees. Een kuiltje in het midden van de puree, gevuld met jus of boter, is een klassieke en heerlijke toevoeging.
Wijnadvies:
Bij de volle, romige textuur van dit Basisrecept Aardappelpuree (dankzij de melk en boter) past een wijn met body en een zekere vettigheid om het geheel te harmoniseren. Een lichte, strakke wijn zou botsen met de rijkdom van de boter. Een elegante, maar niet te zwaar houtgerijpte Chardonnay is hier de perfecte match. Zijn aroma's van citrus en een lichte romigheid vullen de puree en de nootmuskaat aan zonder te overheersen. De Chardonnay is de culinaire partner die dit simpele gerecht de glamour geeft die het verdient.

Variaties op dit Basisrecept

  • Roer 250 g gekookte doperwtjes en 2 el slagroom of crème fraîche door de puree.
  • Roer circa 50 g in blokjes gesneden kaas naar keuze door de puree.
  • Roer 4 el fijngehakte groene kruiden (vers of diepvries) door de puree (bieslook,
  • peterselie, dille).
  • Roer een paar lepels gefruite uitjes door de puree.
  • Roer 1 el mosterd door de puree.
  • Vervang nootmuskaat door kerrie.

Voedingswaarden

Calories: 251 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 6 g | Vet: 11 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Bijgerecht / Groenten / Zuivel
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst