Basisrecept voor een klassieke stoofpot

Een stoofpot is een heerlijk en hartverwarmend gerecht dat vaak bestaat uit malse stukjes vlees, groenten en kruiden die langzaam worden gekookt in een smaakvolle saus.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram stoofvlees bijv. rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, in blokjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 wortels in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml runderbouillon
  • 250 ml rode wijn optioneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje verse tijm
  • Zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  • Verhit een beetje olijfolie in een grote stoofpot of braadpan op middelhoog vuur.
  • Bestrooi het stoofvlees met zout en peper en bak het in de pan tot het aan alle kanten bruin is.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het opzij.
  • Voeg de gesnipperde uien, knoflook, wortels en bleekselderij toe aan dezelfde pan.
  • Bak de groenten enkele minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de bloem toe aan de groenten en roer goed om.
  • Laat de bloem enkele minuten bakken om de roux te vormen.
  • Giet de rode wijn in de pan om de aanbaksels los te maken (dit geeft extra smaak aan de saus).
  • Laat de wijn enkele minuten sudderen om de alcohol te laten verdampen.
  • Voeg het gebakken stoofvlees weer toe aan de pan.
  • Voeg ook de laurierblaadjes, verse tijm en runderbouillon toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af met een deksel en laat de stoofpot 2 tot 3 uur sudderen.
  • Controleer af en toe of er voldoende vocht is en voeg indien nodig meer bouillon toe.
  • Proef de stoofpot en voeg zo nodig meer zout en peper toe voor de juiste smaak.
  • Serveer de stoofpot heet met bijgerechten zoals aardappelpuree, rijst of vers brood.

Notities / Tips / Wijnadvies

Dit is een basisrecept, en je kunt naar wens extra groenten, kruiden en specerijen toevoegen om de smaak aan te passen. Stoofpotten worden meestal beter naarmate ze langer worden gekookt, dus neem de tijd om de smaken te laten ontwikkelen. Geniet van je heerlijke zelfgemaakte stoofpot!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lamsvlees / Rundvlees / Stoofpot / Varkensvlees