Biefstuk gewikkeld in parmaham met aardappelkoekjes
Allerhande 2004
Ingrediënten
- 6 kleine biefstukjes of ossenhaasjes (gelijkvormig)
- versgemalen zwarte peper
- 20 g verse Italiaanse kruidenmix
- 8-10 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels boter
- 100 g parmaham
- 380 ml vleesfond pot
- 6 aardappels grote vastkokende (bijv. Lady Christl)
- 1 ei
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 6 romatomaten
- 1 courgette
- 1 dunne aubergine
Instructies
- Biefstuk droogdeppen en met peper bestrooien.
- Takjes van blaadjes salie (uit kruidenmix) plukken en grote blaadjes grof scheuren.
- In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en vlees op hoog vuur in 20-30sec. per kant bruinbakken.
- Op snijplank laten afkoelen.
- In achtergebleven bakvet 1 eetlepel boter smelten.
- Salieblaadjes 1 minuut zachtjes bakken.
- Fond toevoegen en aanbaksels losroeren.
- Jus in sauspan overdoen en in 15 minuten tot helft laten inkoken.
- Pittig op smaak brengen met zout en peper.
- Om elk biefstukje 2 plakken ham wikkelen en naden aandrukken.
- Vlees in ovenschaal leggen en met plasticfolie afgedekt in koelkast zetten.
- Ook jus in koelkast zetten.
- Aardappels schillen en grof raspen.
- Rasp in zeef met water afspoelen.
- Goed laten uitlekken, droogdeppen met keukenpapier.
- In schaal ei loskloppen met zout en peper.
- Rasp erdoor mengen. In grote koekenpan met antiaanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten en bergjes van aardappel mengsel in pan scheppen.
- Met lepel platdrukken tot koekje. Koekjes aan beide kanten droog en goudbruin bakken.
- Op keukenpapier in schaal leggen en doorgaan met bakken tot aardappelmengsel op is, indien nodig wat olie toevoegen.
- Koekjes afgedekt in koelkast zetten.
- Uien in ringen snijden.
- In koekenpan 2 eetlepels boter verhitten en uiringen 15 minuten zachtjes bakken.
- Knoflook pellen, uitpersen en 1 minuut meebakken.
- Tijmblaadjes van takjes (uit kruidenmix) rissen en door ui scheppen. Intussen groenten wassen.
- Tomaten, courgette en aubergine in dunne plakken snijden.
- Ui uitspreiden in ingevette ovenschaal.
- Groente plakjes dakpansgewijs, om en om in schaal leggen.
- Royaal bestrooien met peper en 4 eetlepels olie erover druppelen.
- Schaal afgedekt in koelkast zetten.
- Voorbereide ingrediënten ruim voor diner uit koelkast halen.
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Groenteschaal op rooster in midden van oven zetten en groenten in ca. 45 minuten gaar laten worden.
- Aardappelkoekjes op met bakpapier beklede bakplaat leggen.
- Groenten uit oven nemen en onder aluminiumfolie warmhouden.
- Vlees in oven in 10-12 minuten rosé bakken.
- Uit oven nemen en losjes afgedekt met aluminiumfolie laten rusten.
- Aardappelkoekjes in oven verwarmen.
- Jus aan de kook brengen en met garde 1 eetlepel koude boter erdoor kloppen.
- Groenten over zes warme borden verdelen, biefstukjes ernaast leggen.
- Aardappelkoekjes erbij leggen en jus over vlees scheppen.