Bigosch
Poolse Jachtschotel
Ingrediënten
- 300 g gesneden witte kool
- 500 g zuurkool
- 6 laurierblaadjes
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 1 stuk zuurkoolspek zonder zwoerd ca. 225 g
- 2 eetlepels boter of margarine
- 4 speklapjes
- 2 grote uien
- 1 Gelderse gekookte worst
- 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
- 3 dl rode wijn
Instructies
- Kook de witte kool in een (braad)pan met weinig water beetgaar.
- Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
- Meng de uitgelekte zuurkool, laurier en peperkorrels door de witte kool.
- Leg het zuurkoolspek op de kool.
- Laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven, tot de kool en het spek gaar zijn. Voeg indien
- nodig wat water toe aan de pan.
- Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
- Neem het spek uit de pan, laat het iets afkoelen en snijd het in blokjes.
- Smelt intussen in een koekenpan de boter en bak de speklapjes zachtjes gedurende
- ongeveer 15 minuten.
- Pel en snijd de uien in ringen.
- Snijd de worst in blokjes.
- Veeg de paddenstoelen schoon en halveer grote exemplaren.
- Neem de speklappen uit de pan en snijd ze in stukjes.
- In het achtergebleven bakvet de uiringen ca. 2 minuten glazig bakken.
- Draai het vuur hoog, voeg de paddenstoelen toe en bak het geheel ca. 3 minuten al
- omscheppend.
- Voeg het paddenstoelmengsel en het vlees toe aan de kool.
- Schenk rode wijn in de pan en laat de jachtschotel onafgedekt nog ca. 10 minuten zachtjes
- koken.
- Serveer de Bigosch met gekookte krieltjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen.
Geniet van deze rijke en smaakvolle Poolse jachtschotel!
Geniet van deze rijke en smaakvolle Poolse jachtschotel!