Bigosch

Poolse Jachtschotel
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 stuk zuurkoolspek zonder zwoerd ca. 225 g
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien
  • 1 Gelderse gekookte worst
  • 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een (braad)pan met weinig water beetgaar.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
  • Meng de uitgelekte zuurkool, laurier en peperkorrels door de witte kool.
  • Leg het zuurkoolspek op de kool.
  • Laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven, tot de kool en het spek gaar zijn. Voeg indien
  • nodig wat water toe aan de pan.
  • Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
  • Neem het spek uit de pan, laat het iets afkoelen en snijd het in blokjes.
  • Smelt intussen in een koekenpan de boter en bak de speklapjes zachtjes gedurende
  • ongeveer 15 minuten.
  • Pel en snijd de uien in ringen.
  • Snijd de worst in blokjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en halveer grote exemplaren.
  • Neem de speklappen uit de pan en snijd ze in stukjes.
  • In het achtergebleven bakvet de uiringen ca. 2 minuten glazig bakken.
  • Draai het vuur hoog, voeg de paddenstoelen toe en bak het geheel ca. 3 minuten al
  • omscheppend.
  • Voeg het paddenstoelmengsel en het vlees toe aan de kool.
  • Schenk rode wijn in de pan en laat de jachtschotel onafgedekt nog ca. 10 minuten zachtjes
  • koken.
  • Serveer de Bigosch met gekookte krieltjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lichte, soepele, fruitige rode wijnen.
Geniet van deze rijke en smaakvolle Poolse jachtschotel!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten
Land van herkomst Polen