Van blauwschimmelkaas maakt u een lekkere pittige fondue. U kunt elkesoort blauwschimmelkaas nemen. Denk er wel aan dat bijvoorbeeld Danablueen Roquefort een stuk pittiger zijn dan bijvoorbeeld Blue Castello, Bleud'Auvergne of Gorgonzola. Wrijf de binnenkant van een caquelon in met het doorgesneden teentje knoflook en schenk er 2 dl van de wijn in.
Verwarm de wijn onafgedekt tot er kleine belletjes beginnen op te stijgen.
Roer de jong belegen kaas door de wijn en verkruimel de blauwschimmelkaas erboven.
Roer alles goed door elkaar.
Verwarm de fondue tot de kaas gesmolten is.
Roer de fondue steeds goed door.
Veeg intussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Maak de maïzena aan met de rest van de wijn en voeg dit al roerend aan de fondue toe.
Blijf roeren tot de fondue mooi gebonden is.
Voeg de champignons toe en verwarm de fondue nog enkele minuten goed.
Roer nogmaals goed door.
Zet de fondue op een réchaud en geef er stokbrood of Turks brood en een salade bij.
Zet bij deze pittige fondue ook stukjes paprika en bleekselderij op tafel om in de fondue te dopen.