Bloemkool met Olijvensaus: De Mediterrane Make-over

Bloemkool met Olijvensaus: De Mediterrane Make-over

Vergeet de flauwe bloemkool van vroeger! Deze Bloemkool met olijvensaus is het bewijs dat een simpele groente kan transformeren in een mediterrane diva. De zachte, perfect gegaarde bloemkool fungeert als een canvas voor een krachtige, frisse saus vol zonovergoten smaken: zoute olijven, pittige kappertjes en aromatische basilicum. Dit bijgerecht is zo levendig dat het de hoofdmaaltijd bijna van tafel blaast. Zelfs de meest verstokte groentehaters zullen hier hun hoed voor afnemen!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
!ndicatie € 1,80 per portie (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • ½ zakje verse basilicum à 15 g
  • 1 bloemkool
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 vleestomaat
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • Zout
  • Zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Tomaat inkruisen en enkele seconden onderdompelen in kokend water.
  • Tomaat afspoelen onder koud water, ontvellen, halveren en pitjes verwijderen.
  • Tomaat in blokjes snijden en olijven grof hakken.
  • In een kommetje de tomaat, olijven, kappertjes, olijfolie en peper mengen.
  • Stronk van de bloemkool snijden en bloemkool heel laten.
  • Bloemkool wassen en in een pan met licht gezouten water in 10 à 15 minuten gaarkoken.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • Bloemkool uit de pan nemen, laten uitlekken en op een schaal leggen.
  • De olijvensaus over de bloemkool schenken en bestrooien met basilicum.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de Bloemkool met olijvensaus met een frisse salade en knapperig stokbrood. Het stokbrood is ideaal om de smaakvolle olijvensaus mee van de schaal te dippen.
Wijnadvies:
Bij deze Bloemkool met olijvensaus draait het om frisheid, groenten en ziltige, pittige smaken (olijven en kappertjes) die de wijn nodig heeft om te complementeren en niet te overstemmen. Kies voor een frisse Sauvignon Blanc. De knisperende zuren en de citrusachtige tonen van de Sauvignon Blanc snijden mooi door de vettigheid van de olijfolie en passen perfect bij de tomaat en de verse basilicum. Dit is een wijn die de zomer in een glas vangt en het lichte karakter van dit bijgerecht versterkt.

Voedingswaarden

Calories: 170 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 5 g | Vet: 12 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch