Bourgondische Runderstoofpot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 3 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 ui in stukjes gesneden
  • 3 winterwortels in plakjes gesneden
  • 250 g champignons in vieren gesneden
  • 40 g boter
  • 100 g ontbijtspek in blokjes gesneden
  • 700 g runderpoelet
  • Zout
  • Peper
  • 1-2 eetlepels mosterd
  • 1 flesje bier
  • 1 appel geschild en in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels maïzena
  • liter slagroom
  • 3 eetlepels peterselie gehakt

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd de ui, wortels en champignons.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de spekblokjes circa 1 minuut.
  • Voeg het runderpoelet toe en bak het rondom bruin.
  • Voeg de ui, 1/3 van de wortels en 1/3 van de champignons toe.
  • Voeg naar smaak peper, zout en 1 eetlepel mosterd toe, en giet het flesje bier erbij.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het met de deksel op de pan 2 uur stoven, af en toe roeren.
  • Voeg dan de rest van de wortels en champignons toe, samen met 3 dl water.
  • Laat het geheel weer aan de kook komen en laat het nog 45 minuten stoven.
  • Voeg de stukjes appel toe en laat nog 10 minuten stoven.
  • Roer de maïzena glad met de slagroom en voeg dit al roerende toe aan de stoofpot.
  • Blijf roeren tot het geheel gebonden is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi de gehakte peterselie over de stoofpot.
  • Serveer deze smaakvolle Bourgondische runderstoofpot met aardappelpuree, rijst of vers brood.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze stoofpot gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Bourgogne of een Bordeaux. De rijke smaken van het gerecht worden mooi aangevuld door de complexiteit en de tannines van de rode wijn.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees / Stoofpot