Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus
Een luxueus dessert met rijke chocoladebrownie, zachte specerijenmousse en een decadente karamelsaus.
Ingrediënten
- 100 g boter
- 100 g bloem
- 100 g glucose
- 100 g hazelnoten
- 100 g pure chocolade couverture
- 100 g suiker voor brandy snaps
- 150 g boter
- 150 g suiker voor brownie
- 150 g suiker voor mousse
- 150 g suiker voor karamelsaus
- 200 g eiwit
- 2 eieren
- 2 kaneelstokjes
- 2 kruidnagels
- 2 steranijs
- 2,5 dl melk voor mousse
- 2,5 dl melk voor karamelsaus
- 50 g boter voor karamelsaus
- 6 g gelatine
- 1 dl room voor karamelsaus
- 2 dl room voor mousse
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl speculaaskruiden
- Poedersuiker
Instructies
Brownie:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Klop de eieren en 150g suiker tot een glad mengsel.
- Meng de gesmolten chocolade met het eiermengsel.
- Spatel de bloem erdoor.
- Hak de hazelnoten fijn en spatel ze door het beslag.
- Giet het beslag in siliconen vormen en bak 20 minuten.
- Laat de brownies afkoelen en haal ze uit de vorm.
Brandy Snaps:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smelt suiker, glucose en boter in een pan en roer goed door.
- Voeg bloem toe en meng goed.
- Rol het deeg tot een worst, vries het in en snijd in dunne plakjes.
- Bak de plakjes tot ze goudbruin zijn.
- Vorm ze direct na het bakken en laat afkoelen.
Kruidenmousse:
- Verhit 2,5 dl melk met kaneel, kruidnagels, nootmuskaat, speculaaskruiden, en steranijs zonder te roeren.
- Voeg 100g suiker toe en laat 20 minuten trekken onder een deksel.
- Zeef de melk en los de gelatine erin op, laat afkoelen.
- Klop de room stijf en spatel door het melkmengsel.
- Klop eiwit stijf met 150g suiker en spatel voorzichtig door het melk-roommengsel.
- Laat de mousse opstijven in de koelkast.
- Karamelsaus:
- Smelt 150g suiker zonder te roeren tot het karamelliseert.
- Blus af met 2,5 dl melk en laat de suiker oplossen.
- Voeg 1 dl room toe en breng aan de kook.
- Roer 50g boter erdoor en laat afkoelen.
Serveren:
- Plaats de brownies op borden.
- Schep een quenelle kruidenmousse naast de brownie.
- Leg twee brandy snaps naast de mousse.
- Druppel de karamelsaus eromheen.
- Bestuif met poedersuiker voor het serveren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer dit dessert met een glas Tawny Port of een dessertwijn zoals Sauternes.
Voedingswaarden
Calories: 560 kcal | koolhydraten: 65 g | Protein: 8 g | Vet: 30 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 45 g