Caramelcake
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Ingrediënten
- 200 cc melk
- 1 kop melk [100 cc]
- 3 ons zelfrijzend bakmeel
- 320 gram donkerbruine suiker
- 2¼ ons boter
- 4 eieren
- 1 jamlepel vanille-extract.
- Glazuur:
- 320 gram donkerbruine suiker
- ¾ kop melk
Instructies
- Roer boter en suiker door elkaar tot luchtig schuimig mengsel.
- Deel de eieren in wit en dooiers.
- Doe de 4 dooiers door boter en suikermengsel.
- Klop goed.
- Voeg steeds kloppende de bloem langzaam met melk en vanille erbij en op het laatst de zeer stijf geklopte eiwitten.
- Vouw die zachtjes erin [niet kloppen].
- Beboter 2 platte cakevormengoed en verdeel in gelijke mate het deeg over de twee.
- Zet ongeveer 1 uur in goed voorverwarmde oven op heel laag gas.
Glazuur:
- Meng melk en suiker door elkaar.
- Zet het mengsel op middellage vlam.
- Breng aan de kook en laat het inkoken totdat een paar druppels ervan in koud water een stevig balletje vormen [niet laten versuikeren dan is het balletje hard.]
- Het loont de moeite om dit te leren.
- Als het balletje zijn model houdt, de massa van het vuur verwijderen en een flinke klont boter erin doen [ongeveer zo groot als een walnoot].
- Afkoelen en lauw kloppen totdat het dik wordt, dan uitsmeren over een cake, de andere cake vlug erboven opzetten en de rest van het glazuur erover en erlangs smeren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Mocht het glazuur iets te dik zijn geworden, dan kan men vlak voor het uitsmeren een eetlepel melk of koffieroom erbij doen, zodat het zich gemakkelijker laat uitspreiden.