Caramelcake

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 cc melk
  • 1 kop melk [100 cc]
  • 3 ons zelfrijzend bakmeel
  • 320 gram donkerbruine suiker
  • ons boter
  • 4 eieren
  • 1 jamlepel vanille-extract.
  • Glazuur:
  • 320 gram donkerbruine suiker
  • ¾ kop melk

Instructies

  • Roer boter en suiker door elkaar tot luchtig schuimig mengsel.
  • Deel de eieren in wit en dooiers.
  • Doe de 4 dooiers door boter en suikermengsel.
  • Klop goed.
  • Voeg steeds kloppende de bloem langzaam met melk en vanille erbij en op het laatst de zeer stijf geklopte eiwitten.
  • Vouw die zachtjes erin [niet kloppen].
  • Beboter 2 platte cakevormengoed en verdeel in gelijke mate het deeg over de twee.
  • Zet ongeveer 1 uur in goed voorverwarmde oven op heel laag gas.

Glazuur:

  • Meng melk en suiker door elkaar.
  • Zet het mengsel op middellage vlam.
  • Breng aan de kook en laat het inkoken totdat een paar druppels ervan in koud water een stevig balletje vormen [niet laten versuikeren dan is het balletje hard.]
  • Het loont de moeite om dit te leren.
  • Als het balletje zijn model houdt, de massa van het vuur verwijderen en een flinke klont boter erin doen [ongeveer zo groot als een walnoot].
  • Afkoelen en lauw kloppen totdat het dik wordt, dan uitsmeren over een cake, de andere cake vlug erboven opzetten en de rest van het glazuur erover en erlangs smeren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Mocht het glazuur iets te dik zijn geworden, dan kan men vlak voor het uitsmeren een eetlepel melk of koffieroom erbij doen, zodat het zich gemakkelijker laat uitspreiden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake