Chipolatapudding met Bigarreaux en Marasquin
Deze heerlijke chipolatapudding met bigarreaux en marasquin is een nostalgisch Hollands nagerecht dat iedereen doet glimlachen. Met zachte vla, luchtige slagroom en een vleugje likeur wordt dit dessert gegarandeerd het hoogtepunt van je diner. Laat je verrassen door de klassieke smaken van lange vingers, rozijnen en bigarreaux in een feestelijk puddingvormpje!
Ingrediënten
- ½ dl marasquin
- 250 ml slagroom
- 50 g blanke rozijnen
- 50 g lange vingers
- 6 blaadjes witte gelatine
- 3 eierdooiers
- 100 g suiker
- 1 vanillestokje
- 2 theelepels olie om in te vetten
- ½ bakje bigarreaux 100 g
Instructies
- Vanillestokje opensnijden.
- In pan melk met vanillestokje verwarmen en ca.
- 20 minuten zachtjes laten trekken.
- Boven kom lange vingers in stukjes breken.
- Rozijnen toevoegen en geheel besprenkelen met marasquin.
- Bigarreaux in kleine stukjes snijden.
- Puddingvormpjes dun invetten met olie.
- In kom met ruim koud water gelatine ca.
- 5 minuten weken.
- In kom eierdooiers met 75 g suiker schuimig kloppen.
- Vanillestokje uit melk verwijderen.
- Beetje melk door dooiermengsel roeren en dan dooiermengsel al roerend aan warme melk toevoegen.
- Geheel al roerend verwarmen tot gebonden vla ontstaat.
- Gelatine uitknijpen en van vuur af al roerend in hete vla oplossen.
- Vla laten afkoelen tot geheel geleiachtig wordt.
- In kom slagroom met rest van suiker stijf kloppen.
- 3/4 deel van slagroom door vla spatelen.
- Lange vingers en rozijnen met marasquin en bigarreaux er luchtig door scheppen.
- Mengsel overdoen in puddingvormpjes en bovenkant gladstrijken.
- Puddinkjes in koelkast ca.
- 1,5 uur laten opstijven.
- Rest van slagroom overdoen in spuitzak en tot gebruik in koelkast bewaren.
- Puddingvormpjes één voor één enkele seconden in bak met heet water houden.
- Bordje erop zetten, samen keren en puddinkje op bordje laten glijden.
- Garneren met toefjes slagroom.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Garneer de chipolatapudding met extra stukjes bigarreaux of een vleugje geraspte chocolade voor een feestelijke touch.
Wijnadvies:
Deze chipolatapudding past perfect bij een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een licht gekoelde Muscat. Voor een twist kun je een scheutje likeur toevoegen aan de wijn om de marasquinsmaak te accentueren. Combineer dit met een gezellige filmavond of een nostalgisch diner voor een complete ervaring.
Voedingswaarden
Calories: 590 kcal | koolhydraten: 62 g | Protein: 12 g | Vet: 31 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 45 g