Chocolade kastanjetaart
Equipment
- springvorm Ø 22 cm
Ingrediënten
- 250 g pure chocolade
- 4 eieren
- 125 g suiker
- 200 g kastanjepuree blik a 440 g
- 2 eierdooiers
- 125 ml slagroom
- 1 eetlepel cognac of vieux
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Instructies
Voorbereiden:
- Pan met flinke bodem water aan de kook brengen.
- 100 G chocolade boven vuurvaste kom in stukjes breken.
- Kom op pan heet water zetten en chocolade al roerend laten smelten (= au bain marie).
- Chocolade iets laten afkoelen.
- Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
- Bodem van springvorm bekleden met bakpapier.
- Wanden invetten met boter.
- Boven twee kommen eieren splitsen.
- Met mixer eierdooiers, 50 g suiker en kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel kloppen.
- Eiwitten stijfkloppen.
- 60 G suiker toevoegen en nog 1 minuut doorkloppen.
- Gesmolten chocolade door eierdooiermengsel roeren.
- Eiwitschuim in gedeelten erdoor spatelen, goed mengen.
- Chocoladeschuim in springvorm scheppen en taart in 30 à 35 minuten gaar bakken. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen. )
- Taart uit oven op rooster laten afkoelen.
- Rest van chocolade in kom au bain marie smelten.
- Chocolade gladroeren.
- Van vuur af andere 2 eierdooiers er één voor één doorroeren.
- Kom terugzetten op pan en chocoladesaus al kloppend verwarmen tot saus dikker wordt.
- Saus laten afkoelen.
Bereiden:
- Slagroom met rest van suiker stijf kloppen.
- Slagroom en cognac door afgekoelde chocoladesaus scheppen.
- Taart uit vorm nemen en op schaal leggen.
- Boven- en zijkanten dik bestrijken met helft van chocoladeroom.
- Taart en rest van room 5 minuten in koelkast zetten.
- Opnieuw bestrijken met chocoladeroom.
- Naar keuze garneren met dunne chocolaadjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze taart kan ook als gebak worden geserveerd.