Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- muffinvorm
- huishoudfolie
- Stoomovenpan met deksel, inhoud van 0,6 liter
- Stoomoven
Ingrediënten
- 75 gram pure chocolade
- 100 ml plantaardige olie
- 100 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje merg ervan
- 2 eieren
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- Neutrale olie om in te vetten
- Palmsuiker 1 eetlepel los
- ¼ ananas geschild en kern verwijderd
- Astina cress en jasmijnbloemen voor garnering
- IJs kokossmaak
- Malibu of Mekhong whisky
Instructies
- Breek de chocolade in stukjes boven de stoomovenpan en dek de pan af met huishoudfolie.
- Plaats de pan in de stoomoven en stoom gedurende 10 minuten op 80°C, of gebruik het automatische programma 'Chocolade Smelten'.
- Meng ondertussen de kristalsuiker met het merg van het vanillestokje, de olie en de eieren tot de suiker is opgelost.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten chocolade toe, meng alles goed.
- Vet de muffinvorm in met neutrale olie en bekleed met huishoudfolie om de cakejes later gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen.
- Vul de muffinvorm met het beslag en plaats deze in de stoomoven.
- Stoom de cakejes gedurende 22-25 minuten op 100°C.
- Laat de cakejes in de vorm afkoelen en haal ze er voorzichtig uit door aan de folie te trekken.
- Snijd de ananas in blokjes van 1 x 1 cm.
- Verhit een koekenpan op het fornuis en bak de ananas kort in wat olie.
- Voeg de palmsuiker toe en laat het karamelliseren.
- Voeg een scheut Malibu of Mekhong whisky toe en laat het gerecht koken tot de suiker is opgelost en de saus de dikte van stroop heeft.
- Breek de chocoladecakejes in stukjes en schik ze speels op het bord.
- Leg de ananasblokjes ertussen.
- Serveer met bolletjes kokosijs en garneer met cress en jasmijnbloemen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en exotische gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 53 g | Protein: 7 g | Vet: 32 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 40 g