Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus
Ingrediënten
Voor de Chocoladecake:
- 60 gram chocolade
- 1 theelepel oploskoffie
- 200 gram bloem
- 30 gram cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 120 gram boter
- 250 gram basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 beker zure room
Voor de Chocoladeganache:
- 80 gram chocolade
- 0,6 dl slagroom
- 1 eetlepel zachte boter
Voor de Vanillesaus:
- ¼ liter melk
- ¼ liter slagroom
- 120 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels melk achtergehouden
- 10 gram maïzena
Instructies
Chocoladecake:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Hak de chocolade in stukjes en doe het samen met de oploskoffie in een pan.
- Schenk 2 dl kokend water erover en laat de chocolade op laag vuur smelten.
- Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen.
- Klop de boter romig met een mixer.
- Voeg basterd- en vanillesuiker toe terwijl je blijft kloppen.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
- Roer achtereenvolgens door het beslag: de helft van het bloemmengsel, zure room, de rest van het bloemmengsel, en het gesmolten chocolademengsel.
- Klop goed door.
- Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm.
- Bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 ½ uur, of tot deze gaar is.
- Laat de cake iets afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om volledig af te koelen.
Chocoladeganache:
- Hak de chocolade in stukjes.
- Doe de stukjes samen met de room in een pan en smelt op laag vuur.
- Roer de zachte boter erdoor tot je een gladde massa hebt.
Vanillesaus:
- Breng in een pan de melk, slagroom, suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook.
- Klop de eidooiers los.
- Voeg 2 eetlepels melk en maïzena toe aan de eidooiers en roer goed door.
- Schenk een deel van het hete melkmengsel al roerend bij het eimengsel en giet dit mengsel vervolgens terug in de pan.
- Laat het geheel al roerend ongeveer 3 minuten zachtjes koken.
- Zeef de saus en laat het afkoelen.
Serveren:
- Plaats een punt van de chocoladecake op elk bord.
- Schenk de chocoladeganache eroverheen.
- Giet de vanillesaus rondom de cake.
- Serveer en geniet van deze heerlijke chocoladedelicatessen!
Notities / Tips / Wijnadvies
Heeft u een mooie foto gemaakt van dit recept stuur hem mij dan toe.