Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus

Porties: 8
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de Chocoladecake:

  • 60 gram chocolade
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 200 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 120 gram boter
  • 250 gram basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 beker zure room

Voor de Chocoladeganache:

  • 80 gram chocolade
  • 0,6 dl slagroom
  • 1 eetlepel zachte boter

Voor de Vanillesaus:

  • ¼ liter melk
  • ¼ liter slagroom
  • 120 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels melk achtergehouden
  • 10 gram maïzena

Instructies

Chocoladecake:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Hak de chocolade in stukjes en doe het samen met de oploskoffie in een pan.
  • Schenk 2 dl kokend water erover en laat de chocolade op laag vuur smelten.
  • Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen.
  • Klop de boter romig met een mixer.
  • Voeg basterd- en vanillesuiker toe terwijl je blijft kloppen.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
  • Roer achtereenvolgens door het beslag: de helft van het bloemmengsel, zure room, de rest van het bloemmengsel, en het gesmolten chocolademengsel.
  • Klop goed door.
  • Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm.
  • Bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 ½ uur, of tot deze gaar is.
  • Laat de cake iets afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om volledig af te koelen.

Chocoladeganache:

  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Doe de stukjes samen met de room in een pan en smelt op laag vuur.
  • Roer de zachte boter erdoor tot je een gladde massa hebt.

Vanillesaus:

  • Breng in een pan de melk, slagroom, suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook.
  • Klop de eidooiers los.
  • Voeg 2 eetlepels melk en maïzena toe aan de eidooiers en roer goed door.
  • Schenk een deel van het hete melkmengsel al roerend bij het eimengsel en giet dit mengsel vervolgens terug in de pan.
  • Laat het geheel al roerend ongeveer 3 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de saus en laat het afkoelen.

Serveren:

  • Plaats een punt van de chocoladecake op elk bord.
  • Schenk de chocoladeganache eroverheen.
  • Giet de vanillesaus rondom de cake.
  • Serveer en geniet van deze heerlijke chocoladedelicatessen!

Notities / Tips / Wijnadvies

Heeft u een mooie foto gemaakt van dit recept stuur hem mij dan toe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake / Chocolade / Nagerecht