Cognac Pepersteak met Romige Saus
Ingrediënten
- 4 eetlepels cognac
- 4 kogelbiefstukken op kamertemperatuur
- 4 eetlepels vierseizoenenpeperkorrels
- 1 eetlepel olie
- 50 g roomboter
- 125 ml crème fraîche
Instructies
- Schenk de cognac in een diep bord.
- Wentel de biefstukken door de cognac en laat ze 5 minuten op het bord liggen.
- Stamp de peperkorrels grof in een vijzel, kneus ze in een plastic zakje met een steelpan of gebruik een deegroller.
- Je kunt ze ook grof malen met een pepermolen.
- Doe de geplette peper in een diep bord.
- Druk beide kanten van de biefstukken in de peper (bewaar de cognac).
- Verhit olie en de helft van de boter in een koekenpan.
- Bak de biefstukken op hoog vuur 1 minuut per kant (niet bewegen in de pan, draai om met een tang).
- Verlaag het vuur en bak de biefstukken, afhankelijk van de gewenste gaarheid, nog 1-2 minuten per kant voor een bruine buitenkant en een rode of rosé binnenkant.
- Neem het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie.
- Schep het bakvet uit de pan en gooi het weg.
- Schenk de cognac in de pan en roer met een spatel de aanbaksels los.
- Roer de crème fraîche erdoor en warm de saus nog even op.
- Draai het vuur uit en klop de rest van de boter door de saus.
- Leg de biefstukken op vier warme borden, bestrooi met zout en schep de saus erover.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met dikke frites en/of een tian van tomaat en courgette (zie hieronder).