Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Geniet van de traditionele Ierse colcannon: een heerlijke stamppot van aardappelen en savooiekool, geserveerd met krokante spekrolletjes. Dit eenpansgerecht is perfect voor een winterse avond of als smaakvolle aanvulling op je St. Patrick’s Day-feest.
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram savooiekool in dunne reepjes gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 eetlepels reuzel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • liter vleesbouillon
  • 2 dl room
  • 50 gram boter
  • 200 gram rookspek zonder zwoerd in plakken
  • 30 gram bieslook fijngehakt

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
  • Maak intussen de savooiekool schoon en snijd deze in dunne reepjes.
  • Verhit de reuzel in een ruime pan en fruit de koolreepjes en uienringen ca.
  • 2 minuten op laag vuur.
  • Kruid met zout en peper.
  • Druk de gekookte aardappelen door een pureeknijper en voeg ze bij de groenten in de pan.
  • Voeg de room en boter toe aan het kool-aardappelmengsel en meng goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol de plakken spek op en zet ze vast met een cocktailprikker.
  • Bak de spekrolletjes krokant in een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur.
  • Was en snijd de bieslook fijn.
  • Schep de colcannon in een schaal, strooi de bieslook erover en leg de krokante spekrolletjes erbovenop.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot past perfect bij de rijke smaken van de colcannon en het spek.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 20 g | Vet: 35 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Vlees
Land van herkomst Ierland
Extra aanwijzing Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Notenvrij