Coq au Vin met kipkarbonades

Coq au Vin met kipkarbonades

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 g sjalotjes
  • 250 g champignons
  • 4 kipkarbonades
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 3 dl rode wijn
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 g magere gerookte spekblokjes
  • ½ dl cognac of vieux
  • 1 tablet kippenbouillon
  • 2 eetlepels maïzena of allesbinder
  • Versgemalen peper
  • Zout
  • 2 eetlepels peterselie gehakt

Instructies

  • Pel de sjalotjes en halveer ze.
  • Borstel de champignons en snijd ze in plakjes.
  • Prik het vel van de kipkarbonades hier en daar in met een vork.
  • Plaats de basterdsuiker, 1½ dl rode wijn en de sjalotjes in een magnetronschaal en breng het mengsel aan de kook, afgedekt op 80 watt gedurende 3 minuten.
  • Laat dit 5 minuten op 400 watt doorkoken.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de kipkarbonades gedurende 5 minuten rondom goudbruin.
  • Bak de spekblokjes even mee.
  • Schep de kip en de spekjes door het sjalot-uienmengsel.
  • Voeg de cognac, champignons, de rest van de wijn, het kippenbouillon tablet en 2 dl water toe.
  • Plaats de schaal afgedekt in de magnetron en verwarm deze gedurende 12 minuten op 800 watt.
  • Haal de kip met een schuimspaan uit het stoofvocht, leg deze op een schaal en houd ze even warm.
  • Laat het stoofvocht, onafgedekt op 800 watt, 10 minuten inkoken.
  • Roer maïzena glad met 2 eetlepels water en meng dit door het stoofvocht.
  • Verwarm onafgedekt op 800 watt gedurende 2 minuten.
  • Voeg peper en zout toe. Serveer de kip in de saus en bestrooi met gehakte peterselie.
  • Heerlijk met een gemengde salade of stokbrood.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Frankrijk