Coq au Vin met scharrelkip

Coq au Vin met scharrelkip

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediƫnten

  • 1 blije scharrelkip
  • Boter
  • 1 handvol verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 handvol verse tijm fijngehakt
  • 250 g champignons
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook gesnipperd
  • 100 g rookvlees in blokjes
  • 1 potje zilveruitjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml rode wijn licht en sappig, bijvoorbeeld Beaujolais
  • 500 ml kippenbouillon

Instructies

  • Snijd de blije scharrelkip in 10 stukken en breng ze royaal op smaak met versgemalen
  • peper.
  • Smelt een flinke klont boter in een grote braadpan en fruit hierin de fijngehakte rozemarijn en
  • tijm.
  • Voeg de kip toe en bak deze rondom aan gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Bak in een aparte koekenpan de hele champignons snel bruin in wat boter op hoog vuur.
  • Haal de kip uit de pan en fruit in dezelfde boter de sjalotjes en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg het rookvlees en de zilveruitjes toe en roer de bloem er goed door.
  • Plaats de kip weer in de pan, samen met de champignons.
  • Giet de rode wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg zoveel hete kippenbouillon toe totdat de kip net onder staat.
  • Laat de kip met het deksel op de pan in 1 tot 3 uur heel zachtjes gaar worden op het laagste
  • vuur.
  • Serveer de coq au vin met kruimige gekookte aardappels of (Turks) brood.

Persoonlijke noot:

  • Coq au vin is een echte Franse klassieker, verrassend makkelijk om te maken. Hoe langer je
  • het laat sudderen, hoe lekkerder het wordt. Deze variant bevat geen varkensvlees. Gebruik
  • een lichte, sappige wijn zoals Beaujolais voor dit gerecht.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van dezelfde wijn die je in de pan hebt gebruikt, of kies voor een kwaliteitswijn van hetzelfde type.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieƫn Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Frankrijk