Coq au vin van Els Jonker
Coq au vin is een verrukkelijk recept waaraan ik natuurlijk weer mijn eigen eigenwijze draai aan heb gegeven
Ingrediënten
- 1100 gram kuikenbouten
- Zout naar smaak
- Vers gemalen zwarte peper
- Olijfolie
- Provençaalse kruiden
- 150 gram ontbijtspek
- 75 gram ongezouten roomboter
- 3 laurierblaadjes
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
- Verse peterselie
- 5 rode uien
- 3 grote tenen knoflook
- 3 eetlepel(s) bloem
- 500 ml kokend water
- 1 kipbouilionblokje
- 3 kwart fles rode wijn
- 300 gram waspeen
- 250 gram kastanje champignons
- 1 kilo aardappels
- 75 gram ongezouten roomboter
- 200 ml gekookte melk
- Nootmuskaat
Instructies
- Snij de kuikenbouten tot kipkarbonades en drumsticks
- Zout ze naar smaak
- Doe er vers gemalen zwarte peper over
- Besprenkel ze met olijfolie
- Bestrooi ze met Provençaalse kruiden
- Knip het ontbijtspek in blokjes
- Snij de rode uien in ringen en halveer deze
- Snij de waspeen in dikke plakjes
- Bak de ontbijtspek in wat olijfolie in een braadpan lekker uit
- Haal het spek uit de pan met een schuimspaan
- Doe de ongezouten roomboter in de pan en bak de kipdelen even rondom aan
- Haal de kipdelen ook weer even uit de pan
- Bak de uienringen even aan
- Schuif ze naar één kant van de pan
- Doe de plakjes waspeen aan de andere kant van de pan en bak ook deze heel even aan
- Voeg de eetlepels bloem toe en roer het geheel goed door
- Voeg de kippenboulion soeplepel voor soeplepel toe
- En daarna de wijn scheut voor scheut
- Doe de kipdelen en het spek terug in de pan
- Doe de laurierblaadjes erbij
- De rozemarijn
- De takjes tijm
- En de peterselie
- Laat het heerlijk 2 uur stoven
- Snij de kastanje champignons in grove partjes
- En doe ze een half uurtje bij de pan in
- Kook de aardappelen gaar
- Giet ze af en stamp ze
- Voeg roomboter toe
- En nootmuskaat
- En voeg gekookte melk toe tot je aardappelpuree de juiste dikte heeft
Notities / Tips / Wijnadvies
Echt een heerlijk gerecht, zacht van smaak
Eventueel ook lekker met krieltjes ipv aardappelpuree
Eventueel ook lekker met krieltjes ipv aardappelpuree