Coq au Vin van haantjes

Coq au Vin van haantjes

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 haantjes
  • 300 g champignons
  • 300 g zilveruitjes
  • 200 g gezouten spek
  • Een handvol peterselie
  • ½ liter bruine fond
  • 1 kg aardappelen

Marinade:

  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 2 selderijstengels
  • Tijm
  • Peper
  • Zout
  • 1 lepel olie
  • ½ liter rode wijn

Instructies

  • Snijd de haantjes in 4 stukken en leg ze in een pot.
  • Voeg de ingrediënten van de marinade toe (dit de avond ervoor doen en afgedekt in de koelkast zetten).
  • Haal de haantjes uit de marinade en laat ze uitlekken.
  • Wentel ze door gekruide bloem en bak ze in boter tot ze goudbruin zijn.
  • Bak in dezelfde boter de marinadegroenten tot ze kleur krijgen en voeg ze bij de haantjes.
  • Giet de marinade door een zeef en voeg deze toe aan de haantjes samen met de bruine fond.
  • Laat op zacht vuur ongeveer 45 minuten garen.
  • Verwijder de marinadegroenten.
  • Kleur de garnituren (spekblokjes) en ontvet ze.
  • Blancheer de zilveruitjes gedurende 8 seconden in kokend water, pel ze, glaceer ze in wat boter met suiker, voeg water toe en laat ze garen.
  • Snijd de champignons in vieren en stoof ze gaar onder deksel.
  • Voeg deze garnituren toe aan de haantjes en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Bind de saus en breng op smaak.
  • Maak aardappelpuree.
  • Voor het soezendeeg: Verwarm 1/4 liter water met 100 g boter tot de boter is gesmolten.
  • Voeg in één keer 150 g bloem toe en droog deze.
  • Voeg van het vuur af één voor één 3 eieren toe.
  • Meng 350 g van dit deeg met de aardappelpuree.
  • Maak quenelles met 2 lepels en bak ze af in de frituur.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Frankrijk