Couscous met lamsvlees en gemengde groenten
Ingrediënten
- 300 g couscous fijne
- 500 g lamsvlees mager
- 500 g kipdelen met bot of een combinatie hiervan
- 5 cl olijfolie
- 5 cl zonnebloemolie
- 100 g kikkererwten optioneel
- 200 g pompoen optioneel
- ½ courgette
- ½ aubergine
- 3 à 4 worteltjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ koolrabi
- 100 g sperziebonen
- 4 tomaten
- ½ bosje koriander
- ½ bosje peterselie
- ½ bosje selderij
- ½ theelepel gemberpoeder
- Mespunt vers gemalen zwarte peper
- 1 theelepel kurkuma koenjit
- Mespunt kaneelpoeder
- ½ theelepel paprikapoeder scherpe
- 2 Spaanse pepertjes
- 1½ vleesbouillonblokje
- 1 l water
- 50 g rozijnen
- Zout
Instructies
- Spoel de kikkererwten af en laat ze 1 nacht weken in ruim koud water in de koelkast.
- Snijd het lamsvlees in blokjes.
- Was en snijd alle groenten in stukjes.
- Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.
- Pel de ui en snipper ze niet te fijn.
- Verhit de olijfolie en zonnebloemolie in een grote pan en bak hierin het lamsvlees en eventueel de kipdelen rondom bruin.
- Matig het vuur, voeg de gesnipperde ui toe en pers er de teentjes knoflook boven uit en bak even mee.
- Voeg 1 liter warm water toe en breng langzaam aan de kook.
- Voeg de gemberpoeder, zwarte peper, paprikapoeder, kurkuma, kaneel, de fijngesneden
- Spaanse pepertjes en de bouillonblokjes toe.
- Roer goed door en laat 5 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan.
- Voeg nu de in stukken gesneden worteltjes, koolrabi en sperziebonen toe.
- Bind de koriander, peterselie en selderij bijeen met een touwtje tot een bosje en voeg dit aan de pan toe.
- Laat alles 20 minuten zachtjes garen.
- Voeg dan de pompoen, courgette, aubergine, tomaten en rozijnen toe en laat alles nog eens ongeveer 20 minuten gaar worden.
- Zorg ervoor dat alles onder water staat; voeg indien nodig wat extra water toe.
- Breng op smaak met zout en eventueel wat extra zwarte peper.
- Terwijl de groenten en het vlees sudderen, kun je de couscous bereiden.
- Doe dat volgens de instructies op de verpakking.
- Schep de couscous op een groot plat bord en schep de groenten, het vlees en de bouillon eroverheen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietip: Je kunt experimenteren met verschillende groenten, afhankelijk van wat je lekker
vindt of wat er beschikbaar is in het seizoen.
Het is gebruikelijk om 7 groenten te gebruiken, maar je kunt variëren met groenten zoals pompoen, bloemkool, of andere favorieten.
Geniet van dit heerlijke Algerijnse gerecht!
vindt of wat er beschikbaar is in het seizoen.
Het is gebruikelijk om 7 groenten te gebruiken, maar je kunt variëren met groenten zoals pompoen, bloemkool, of andere favorieten.
Geniet van dit heerlijke Algerijnse gerecht!