Couscous met lamsvlees en gemengde groenten

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g couscous fijne
  • 500 g lamsvlees mager
  • 500 g kipdelen met bot of een combinatie hiervan
  • 5 cl olijfolie
  • 5 cl zonnebloemolie
  • 100 g kikkererwten optioneel
  • 200 g pompoen optioneel
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • 3 à 4 worteltjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ koolrabi
  • 100 g sperziebonen
  • 4 tomaten
  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje peterselie
  • ½ bosje selderij
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • Mespunt vers gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • Mespunt kaneelpoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder scherpe
  • 2 Spaanse pepertjes
  • vleesbouillonblokje
  • 1 l water
  • 50 g rozijnen
  • Zout

Instructies

  • Spoel de kikkererwten af en laat ze 1 nacht weken in ruim koud water in de koelkast.
  • Snijd het lamsvlees in blokjes.
  • Was en snijd alle groenten in stukjes.
  • Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.
  • Pel de ui en snipper ze niet te fijn.
  • Verhit de olijfolie en zonnebloemolie in een grote pan en bak hierin het lamsvlees en eventueel de kipdelen rondom bruin.
  • Matig het vuur, voeg de gesnipperde ui toe en pers er de teentjes knoflook boven uit en bak even mee.
  • Voeg 1 liter warm water toe en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg de gemberpoeder, zwarte peper, paprikapoeder, kurkuma, kaneel, de fijngesneden
  • Spaanse pepertjes en de bouillonblokjes toe.
  • Roer goed door en laat 5 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan.
  • Voeg nu de in stukken gesneden worteltjes, koolrabi en sperziebonen toe.
  • Bind de koriander, peterselie en selderij bijeen met een touwtje tot een bosje en voeg dit aan de pan toe.
  • Laat alles 20 minuten zachtjes garen.
  • Voeg dan de pompoen, courgette, aubergine, tomaten en rozijnen toe en laat alles nog eens ongeveer 20 minuten gaar worden.
  • Zorg ervoor dat alles onder water staat; voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Breng op smaak met zout en eventueel wat extra zwarte peper.
  • Terwijl de groenten en het vlees sudderen, kun je de couscous bereiden.
  • Doe dat volgens de instructies op de verpakking.
  • Schep de couscous op een groot plat bord en schep de groenten, het vlees en de bouillon eroverheen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietip: Je kunt experimenteren met verschillende groenten, afhankelijk van wat je lekker
vindt of wat er beschikbaar is in het seizoen.
Het is gebruikelijk om 7 groenten te gebruiken, maar je kunt variëren met groenten zoals pompoen, bloemkool, of andere favorieten.
Geniet van dit heerlijke Algerijnse gerecht!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lamsvlees / Pasta
Land van herkomst Algerijë