Daktyla kyrion
Cypriotische zoete fritters
Equipment
- keukenpapier
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 3 ½ dl maïsolie
- 150 gram amandelen
- 2 theelepels kaneel
- 1 citroen
- ½ sinaasappel
- 5 eetlepels honing
- 3 eetlepels cognac
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
Instructies
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer er 1/2 dl olie door.
- Voeg scheutje voor scheutje ± 1 dl warm water toe en kneed alles goed door elkaar tot een soepel, niet plakkend deeg ontstaat.
- Bestuif het werkvlak met bloem, rol het deeg tot een zo dun mogelijke lap uit en snijd die in rechthoeken van ± 12 x 8 cm.
- Hak de amandelen grof en meng ze met 1 theelepel kaneelpoeder.
- Verdeel het amandelmengsel over de deeglapjes, maar laat de randen hierbij vrij.
- Rol het deeg tot strakke rolletjes op en druk de uiteinden met een vork dicht.
- Verhit de rest van de olie in een grote (koeke)pan en bak de deegrolletjes daarin in gedeelten in ± 2 minuten goudbruin en gaar.
- Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Pers de citroen uit.
- Boen de sinaasappel goed schoon en schil hem (het vruchtvlees wordt niet gebruikt).
- Breng in een pan 1 dl water met de honing, het citroensap, de cognac en de sinaasappelschil aan de kook en kook het ± 5 minuten op halfhoog vuur tot een vrij dikke siroop ontstaat.
- Verwijder de sinaasappelschil.
- Dompel de fritters één voor één in siroop onder, leg ze op een groot bord en bestrooi ze met wat kaneelpoeder.