Dikke roomboterspeculaas van Allerhande
AllerHande november 2003
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g donkere basterdsuiker
- 2 eetlepel(s) speculaaskruiden
- 100 g roomboter ijskoude
Eventueel:
- 2½ eetlepel(s) melk
Instructies
- Bakmeel boven kom zeven en omscheppen met basterdsuiker, koekkruiden en mespunt zout.
- Boter met twee messen in bloemmengsel tot kleine korrels snijden.
- Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
- Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden.
- Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik.
- Speculaas in midden van oven in ca. 35 minuten gaar en bruin laten worden.
- Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tips:
Speculaasvariatie 1:
amandelen geven speculaas net iets extra's.
Kneed door het deeg de inhoud van ½ zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deegeerst bestrijken met eetlepel melk).
Of druk ½ zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Speculaasvariatie 2:
breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige
kom of kleinere pan in de pan.
Laat 200 g verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten.
Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel
bakpapier, zodat de chocolade weer stolt.
Speculaasvariatie 1:
amandelen geven speculaas net iets extra's.
Kneed door het deeg de inhoud van ½ zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deegeerst bestrijken met eetlepel melk).
Of druk ½ zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Speculaasvariatie 2:
breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige
kom of kleinere pan in de pan.
Laat 200 g verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten.
Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel
bakpapier, zodat de chocolade weer stolt.