Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons
Een echte Hollandse klassieker met een twist: romige koolraapstamppot met gegratineerde kaas en gebakken kastanjechampignons. Een heerlijk winters gerecht boordevol smaak en comfort.
Equipment
- grill
Ingrediënten
- 1 koolraap ± 700 gram
- Zout naar smaak
- ½ potje bieslook fijngesneden
- 250 gram kastanjechampignons in vieren gesneden
- 2 eetlepels kruidenboter
- 125 ml Bulgaarse yoghurt
- Versgemalen peper naar smaak
- 100 gram Leidse kaas geraspt
- Instructies:
Instructies
- Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in stukken.
- Kook ze met een beetje water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
- Knip intussen de bieslook fijn en snijd de champignons in vieren.
- Verhit de kruidenboter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot al het vocht is verdampt.
- Breng op smaak met versgemalen peper.
- Giet de aardappelen en koolraap af en stamp ze fijn met een stamper.
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
- Roer de Bulgaarse yoghurt, ¾ deel van de kaas en ¾ deel van de bieslook door de stamppot.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de stamppot in een ovenschaal, strooi de rest van de kaas eroverheen en gratineer het onder de grill tot de kaas goudbruin is.
- Schep de gebakken champignons bovenop de stamppot en garneer met de resterende bieslook.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de romige stamppot en de aardse smaak van de champignons.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 15 g | Vet: 18 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 5 g