Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons

Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons

Een echte Hollandse klassieker met een twist: romige koolraapstamppot met gegratineerde kaas en gebakken kastanjechampignons. Een heerlijk winters gerecht boordevol smaak en comfort.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 koolraap ± 700 gram
  • Zout naar smaak
  • ½ potje bieslook fijngesneden
  • 250 gram kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 2 eetlepels kruidenboter
  • 125 ml Bulgaarse yoghurt
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 100 gram Leidse kaas geraspt
  • Instructies:

Instructies

  • Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in stukken.
  • Kook ze met een beetje water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Knip intussen de bieslook fijn en snijd de champignons in vieren.
  • Verhit de kruidenboter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot al het vocht is verdampt.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Giet de aardappelen en koolraap af en stamp ze fijn met een stamper.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Roer de Bulgaarse yoghurt, ¾ deel van de kaas en ¾ deel van de bieslook door de stamppot.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een ovenschaal, strooi de rest van de kaas eroverheen en gratineer het onder de grill tot de kaas goudbruin is.
  • Schep de gebakken champignons bovenop de stamppot en garneer met de resterende bieslook.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de romige stamppot en de aardse smaak van de champignons.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 15 g | Vet: 18 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot
Land van herkomst Drenthe
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Vegetarisch