Driekoningenbrood

Dit Driekoningenbrood is een Nederlands gerecht en wordt vaak geassocieerd met het Driekoningenfeest.
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 1 theelepel zout
  • 50 g suiker
  • 1 geraspte citroenschil
  • 1 dl melk
  • 40 g gist
  • 125 g boter
  • 2 eierdooiers
  • 75 g amandelspijs
  • 1 gepelde amandel
  • Bloem
  • Boter
  • Poedersuiker

Instructies

  • Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
  • Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
  • Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
  • Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
  • Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
  • Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
  • Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
  • Bak daarna het brood iets onder het midden in een voorverwarmde oven van 225 ºC gedurende 45 minuten of tot het goudbruin en gaar is.
  • Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
  • Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten afgekoelde boter.
  • Bestrooi het Driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
  • Traditioneel werd dit brood gegeten tijdens het Driekoningenfeest, waarbij degene die de amandel in zijn stuk brood vond, koning of koningin werd.

Notities / Tips / Wijnadvies

Feestdagen etc: Drie Koningen
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Brunch / Lunch
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch