Driekoningenbrood
Dit Driekoningenbrood is een Nederlands gerecht en wordt vaak geassocieerd met het Driekoningenfeest.
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 1 theelepel zout
- 50 g suiker
- 1 geraspte citroenschil
- 1 dl melk
- 40 g gist
- 125 g boter
- 2 eierdooiers
- 75 g amandelspijs
- 1 gepelde amandel
- Bloem
- Boter
- Poedersuiker
Instructies
- Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
- Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
- Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
- Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
- Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
- Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
- Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
- Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
- Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
- Bak daarna het brood iets onder het midden in een voorverwarmde oven van 225 ºC gedurende 45 minuten of tot het goudbruin en gaar is.
- Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
- Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten afgekoelde boter.
- Bestrooi het Driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
- Traditioneel werd dit brood gegeten tijdens het Driekoningenfeest, waarbij degene die de amandel in zijn stuk brood vond, koning of koningin werd.
Notities / Tips / Wijnadvies
Feestdagen etc: Drie Koningen