Engelse Zoetzure Ribbetjes

Malse Engelse ribbetjes in zoetzure saus met uien en laurier, geserveerd in een gietijzeren pan op een rustieke houten tafel

Engelse Zoetzure Ribbetjes

Heerlijk malse ribbetjes met een klassieke Engelse zoetzure saus, langzaam gegaard in de oven tot het vlees bijna van het bot valt.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote braadpan met deksel

Ingrediënten

  • ¾ kop bloem
  • 2 fijngehakte teentjes knoflook
  • 2 grote laurierbladen
  • ½ kop olie
  • 1 theelepel peper
  • 1 ½ kg ribbetjes
  • ¼ kop rode wijnazijn
  • 8 opgehoopte eetlepels donkerbruine suiker
  • 1 ½ kop warm water
  • 2 koppen uien gesneden
  • 2 theelepels kruidenzout
  • kop ketchup

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vermeng in een ondiepe schaal de bloem met het kruidenzout en de peper.
  • Wentel de ribbetjes grondig door dit mengsel, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
  • Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Bruin de ribbetjes aan alle kanten in de hete olie.
  • Haal het gebruinde vlees uit de pan en zet het even apart.
  • Voeg de gesneden uien toe aan de braadpan en bak ze al roerend goudbruin in het achtergebleven vet.
  • Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
  • Leg de gebruinde ribbetjes terug in de pan op de laag van goudbruine uien.
  • Vermeng in een kom het warme water, de donkerbruine suiker, de ketchup, de rode wijnazijn, de fijngehakte knoflook en de laurierbladen goed door elkaar.
  • Giet dit zoetzure mengsel over de ribbetjes in de braadpan.
  • Plaats het deksel stevig op de pan en zet de braadpan in de voorverwarmde oven.
  • Laat de ribbetjes 2 ½ uur (150 minuten) langzaam garen in de oven.
  • Haal de braadpan uit de oven.
  • Verwijder voor het serveren de laurierbladen uit de saus.
  • Serveer de Engelse zoetzure ribbetjes warm met de heerlijke saus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Lekker met gepofte aardappelen, coleslaw of een eenvoudige groene salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn met wat zoete tonen, zoals een Zinfandel of een Shiraz uit de Nieuwe Wereld, past goed bij de zoetzure smaak van de ribbetjes. Een amberkleurig bier zou ook een mooie combinatie zijn.

Voedingswaarden

Calories: 750 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 50 g | Vet: 35 g | Zout: 3 g | Sugar: 45 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel / Varkensvlees
Land van herkomst Engeland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden