Filet mignon à l’américaine”:

Filet mignon à l'américaine":

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Marinade:

  • 18 filet mignons
  • 2 eetlepels zwarte peper
  • 1 eetlepel tijm
  • 5 blaadjes salie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel marjolein

Saus:

Uientimbales:

  • 650 g uien
  • 3 eetlepels boter
  • 1 teentje knoflook
  • 2 dl room
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 6 eieren

Tomatencoulis:

  • 6 pomodori tomaten
  • ½ dl olijfolie
  • Zout
  • Peper

Garnering:

  • 2 stronken broccoli
  • Boter
  • Zout
  • Peper

Instructies

Marinade:

  • Maal de ingrediënten voor de marinade fijn in een keukenmachine.
  • Wrijf de filet mignons in met deze marinade en laat ze een uur marineren.

Saus:

  • Kneus de peperkorrels, snipper de sjalot en hak de knoflook.
  • Voeg boter toe aan de braadboter en bak daarin de sjalot, knoflook, peperkorrels, laurier en tijm aan.
  • Voeg de rode wijn toe en laat deze tot de helft reduceren.
  • Voeg de kalfsfond toe, breng aan de kook en laat nog 5 minuten reduceren.
  • Zeef de saus.
  • Breng de saus op smaak en bewaar tot gebruik.

Uientimbales:

  • Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen.
  • Bak deze gedurende 3 minuten in boter.
  • Voeg knoflook en 2 dl water toe en roer door.
  • Breng aan de kook, verminder de hitte en laat nog 5 minuten sudderen onder deksel.
  • Haal het deksel eraf, verhoog de hitte en laat al het vocht verdampen.
  • Maal de uien tot moes in een blender.
  • Voeg room toe en maal verder.
  • Voeg eieren toe en maal door zonder schuim te creëren.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vet 18 timbales in met boter en vul ze voor de helft met het uienmengsel.
  • Plaats de timbales in een bain-marie van 80 graden en in een oven van 160 graden.
  • Pocher ze in 20 tot 30 minuten gaar.
  • Laat de timbales enigszins afkoelen en verwijder ze uit de vormen.

Tomatencoulis:

  • Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Stoof de tomatenblokjes in olijfolie en pureer ze door een zeef.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Garnering:

  • Maak de broccoli schoon en verdeel deze in 18 roosjes.
  • Blancheer de broccoli in kokend water tot ze beetgaar zijn, spoel ze af onder koud water en bewaar ze tot gebruik.

Filet mignons:

  • Verwarm de filet mignons in een oven van 140 graden tot ze de gewenste kerntemperatuur hebben.
  • Verwarm de timbales in een oven van 180 graden gedurende 10 minuten.
  • Verwarm de saus.
  • Verwarm de tomatencoulis.
  • Stoof de broccoli in boter tot ze warm zijn.

Serveren:

  • Plaats de filet mignons in het midden van de borden.
  • Zet de timbales naast de filets en schep wat tomatencoulis erop.
  • Plaats een roosje broccoli tegen de timbale.
  • Schenk de saus eromheen.
  • Smakelijk eten!
--------------------------------------------------------------------------------------------------