Filodeegtaart met Aubergine

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 29 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 7 vellen fillobladerdeeg diepvries
  • 1 aubergine
  • 75 g rozijnen
  • 1 blik gepelde tomaten netto 400 g
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 300 g rundergehakt
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 2 eieren
  • 3 preien ca. 400 g
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (of gasovenstand 3).
  • Laat de fillobladerdeegvellen in ca.
  • 2 uur ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was en snijd de aubergine in blokjes.
  • Was de rozijnen en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Snijd de gepelde tomaten in stukken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
  • Bak het rundergehakt in ca.
  • 2 minuten rul.
  • Haal het gehakt uit de pan.
  • Bak de aubergineblokjes met kaneelpoeder in dezelfde pan in ca.
  • 3 minuten bruin.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng de tomaat, gehakt en rozijnen door de aubergine.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
  • Klop in een kommetje de eieren los met het opgevangen tomatenvocht.
  • Meng het eimengsel door het gehaktmengsel.
  • Vet de springvorm in met boter.
  • Leg de fillobladerdeegvellen stergewijs op elkaar, waarbij elke laag dun bestreken wordt met olie (1 eetlepel olie achterhouden).
  • Bekleed de vorm met de deegstapel, waarbij het deeg iets over de rand hangt.
  • Schep het gehaktmengsel in de vorm.
  • Vorm een 'gekreukte' rand door het overhangende deeg naar binnen te vouwen.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende ca.
  • 40 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Dek de afgekoelde taart af en zet deze tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
  • Dek de taart af met aluminiumfolie en verwarm hem gedurende ca.
  • 20 minuten in het midden van de oven.
  • Maak ondertussen de prei schoon, was deze en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Verhit de resterende olie in een wok of braadpan en bak de prei al omscheppend in ca.
  • 3 minuten op hoog vuur.
  • Haal de taart uit de oven en breng de prei op smaak met zout.
  • Serveer de prei op de taart.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hartige taart / Rundvlees
Land van herkomst Mediterraan