Focacciabrood maken

Focacciabrood maken

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 15 gram suiker
  • 1,5 zakje gist circa 10gr
  • 3 oo ml lauw water
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 of 2 takjes rozemarijn
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • snuf Grof zeezout

Instructies

  • Wij hebben het deeg volledig met de hand gekneed, maar uiteraard kun je hier ook de keukenmachine met deeghaken voor gebruiken.
  • Doe de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom en meng door elkaar.
  • Giet het water erbij, meng met je handen door elkaar en begin te kneden.
  • Zodra het deeg van plakkerig naar compact begint te transformeren haal je het deeg uit de kom en
  • leg je het op je aanrecht (eerst even bestuiven met bloem).
  • Kneed het deeg 10 minuten goed met je handen.
  • Smeer de bol lichtjes in met olie en leg terug in de kom.
  • Dek deze af en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Als je geen broodsteen hebt dan verwarm je de bakplaat waar straks de focaccia op wordt gebakken ook voor.
  • Plet de teentjes knoflook en hak de blaadjes rozemarijn grof.
  • Doe deze samen met de olijfolie in een bakje en laat dit even intrekken.
  • Dit kun je ook wat eerder op de dag doen zodat de smaak intenser wordt.
  • Tijdens onze vakantie hebben we ook nog geëxperimenteerd met andere kruiden.
  • Zo maakten we ook bakjes met daslook en rozemarijn, salie en rozemarijn en tijm en rozemarijn.
  • Pak je deeg en kneed dit nog een minuutje door.
  • Rol daarna uit tot een rechthoek of cirkel van circa 2cm dik.
  • Leg deze op bakpapier en duw met de bolle kant van je duim allemaal kuiltjes in het deeg.
  • Verdeel daarna het olijfolie mengsel en grove zeezout erover (zonder de knoflook).
  • Dek de focaccia af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.
  • Leg de focaccia op de voorverwarmde bakplaat en bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Laat daarna iets afkoelen en proef je eerste stuk als het nog lauw is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Bereidingstijd: 15-20 minuten
Wachttijd: 2 x 30 minuten
Oventijd: 15-20 minuten
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood