Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- kleine spatel
- paletmes
- plastic folie
- taartvorm Ø 27cm met losse bodem
Ingrediënten
Ingrediënten voor het deeg:
- 125 gram witte basterdsuiker
- 125 gram roomboter ongezouten
- 1 ei maat L
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 100 gram amandelmeel
- 80 gram boter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram bloem
- 2 eieren
- mespuntje zout
- 5 peren rijpe / middelgrote / bijvoorbeeld conference
Ingrediënten voor de garnering:
- 2½ eetlepel(s) abrikozenjam zonder stukjes
Instructies
Bereidingswijze van het deeg:
- Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker.
- Laat de machine dit al eens door elkaar roeren.
- Voeg nu de boter en het los geklopt ei toe.
- Laat de machine mengen tot je deeg zich zet en dus 1 geheel wordt.
- Haal het uit de kom en kneed het kort en lichtjes door met de hand.
- Verpak het deeg in plastic folie en laat het nu even rusten in de koelkast.
Bereidingswijze van de vulling:
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Neem je handmixer of keukenmachine met de garde.
- Meng het amandelmeel met de bloem, de suiker en het snufje zout.
- Roer even kort door.
- Voeg de boter en de eieren toe.
- Laat de machine of handmixer nu zo lang mengen tot je een mooi egaal beslag hebt.
- Vet de taartvorm in.
- Rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ongeveer 3 à 4 mm dikte.
- Rol het deeg op je deegrol en leg het deeg in de bakvorm.
- Bekleed de randen mooi en rol met de deegrol het overtollige deeg netjes af.
- Neem het frangipane beslag en leg het in de vorm.
- Met een kleine spatel of lepel verdeel je het beslag mooi egaal over de bodem.
- Schil de peren, snijd ze midden door in de lengte en verwijder het klokhuis.
- Draai de peer om en snijd hem in reepjes.
- Leg de halve gesneden peer met behulp van een paletmes of schilmes met de bolle kant naar boven in het beslag.
- Ik heb in het midden nog een halve peer gelegd omdat ik dit mooi vond.
- Bak de taart af in 45 minuten.
- Laat de taart na het bakken een 10 minuutjes in de vorm zitten.
- Daarna ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
- Verwarm de abrikozenjam en leg een kwastje klaar.
- Smeer de peren en de taart volledig in met de warme abrikozenjam.
- Dit is heel lekker voor de smaak maar voorkomt ook het uitdrogen van de taart.
- Je taart krijgt een mooie glans.